De ieri și de azi: Ursitoare, ursitoare, m-ai ursit la grea dogoare!

Recomandări:

Ursitoare, ursitoare, m-ai ursit la grea dogoare!

La puțul cu două zale,
Cum mai plânge-o fată mare
Că n’o avut ursitoare…
Ursitoarea i-o fost bună
Dar mintea i-o fost nebună!”


Credința în Ursitoare și în marea lor putere de a hotărî destinul unui om este adânc înrădăcinată în sufletul poporului nostru. Asemeni romanilor, românii au privit întotdeauna destinul ca fiind unul predefinit: Cum se naște un băiat sau o copilă, totdeauna se înscrie în cer într-o carte, care se numește Cartea sorții, nu numai numele, ci și tot viitorul său cum are să fie: bun ori rău, de unde vine apoi și zicala: așa mi-a fost scris. (1)

Ursitoarea, Soarta și Moartea

Când apar ursitoarele

 
În popor se credea că atunci când se naște un copil apar la fereastră ursitoarele – capricioasele zâne care hotărăsc soarta noului-născut. De aceea, nimeni din cei ai casei nu trebuia să fie trist în primele opt zile de după nașterea copilului, pentru că altfel se’ntristează și ursitoarele, și cum vor fi ele în aceste zile, așa va fi apoi și copilului în viață.” (1)

Daruri pentru ursitoare (masa ursitoarelor)

 
Pentru a îmbuna ursitoarele, zâne cu toane și supărăcioase, acestea erau așteptate cu daruri: “De aceea se pun – în a treia sară – ursitorile: din pâine, ceapă, țuică, vin, carte (de e băiat) ori cusături și fuioare (de e fată), sare, lumânare aprinsă – să vază ursitorile - și un franc – toate pe masă și la icoane.” (obicei din Corbu-Muscelului) (2). 
 
Prin alte locuri din Transilvania se puneau pe masă și trei talgere cu grâu fiert, trei pahare cu apă și trei cu ulei. În Banat era obiceiul ca să se coacă pogace făcute din grâu curat. Acestea erau așezate și ele pe masa ursitoarelor”. Una dintre pogace era pusă de moașă la capul copilului nou-născut în timp ce se ruga “să vie ursitorile și să-l ursească de bine:

Doamne, Dumnezeule!
Trimite Ursitoarele,
Să vină voioase,
Voioase și bucuroase,
La masă să gustească,
Lui N. (numele copilului) bine să’mpărțească
N. puțintel să muncească
Și mult să trăiască!” (1)



Venirea ursitoarelor

 
Masa fiind astfel pregătită, toți cei din casă se culcau sperând să vină ursitoarele și să-i urzească de bine noului-născut. Ele vin, intră încet pe fereastră sau pe ușă, se așază la căpătâiul pruncului și încep să-i țeasă viitorul. Cea mai bătrână dintre ele, Ursitoarea, ținând furca în brâu, învârte fusul; cea mijlocie, Soarta, toarce firul din caier, iar cea mai mică, Moartea, taie firul cu foarfecele. După ce i-au tors firul vieții, dacă copilul s’a născut într-un ceas bun, prind a cânta cu vers foarte frumos și a-i sorti de bine; iar dacă s’a născut în ceas rău, încep a cânta cu vers duios și trist, și sortesc numai de rău. Apoi încep a-i da pe rând: minte și noroc, bogăție sau sărăcie, într’un cuvânt îi hotărăsc viața ce are s’o ducă zi cu zi.” (3)

Masa ursitoarelor


Românii credeau că ursita noului-născut, stabilită de Ursitoare în această noapte și scrisă mai apoi în “Cartea sorții”, “nu numai că trebuie să se împlinească, ci ea rămâne veșnică, neschimbată, și nimeni în lume, afară de unicul Dumnezeu, care e mai mare și mai puternic decât dânsele, nu e în stare să prefacă ce au ursit ele odată.” (1)


Surse: 

(1) Simion Florea Marian – “Nașterea la români” – Lito-tipografia Carol Göbl – 1892;
(2) C. Rădulescu-Codin – “Literatură, tradiții și obiceiuri din Corbii-Muscelului” – Atelierele grafice “Cultura națională” București – 1929
(3) Arthur Gorovei – Datinele noastre la naștere” – Editura “Minerva” – 1909.
  

6 comentarii :

  1. Și tot nu cred.Sunt dintre aceea care,frați cu Toma,nu cred nici dacă ar vedea...Dar articolul,e frumos. O poveste,o legendă, merită citit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Și tot nu cred.Sunt dintre aceea care,frați cu Toma,nu cred nici dacă ar vedea...Dar articolul,e frumos. O poveste,o legendă, merită citit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legendele si povestile trebuie doar citite. Nu trebuie sa crezi in farmece pentru asta...

      Ștergere
  3. frumoase legende!de fapt credintele si superstitiile au dat motiv de inspiratie basmelor populare romanesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credințele și legendele - cele referitoare la Ursitoare având origini romane - s-au împletit cu cântecele, descântecele și... legendele românilor.

      Ștergere
  4. Nu se poate.. Se cheamă că eram o ursitoare rea când am comentat acum un an.. . Să-mi fie rușine. Articolul este absolut superb, și într-adevăr legendele trebuiesc citite, și luate ca atare. Sunt locuri în care tradiția se păstrează.

    RăspundețiȘtergere