De ieri și de azi: Știrile de la ora 5

Recomandări:

Știrile de la ora 5

Era o lume fascinantă societatea românească de la începutul secolului al XX-lea. O lume în care oamenii trăiau, iubeau, munceau, sufereau accidente, săvârșeau crime și... citeau presa. Numai în perioada 1900-1916 au apărut în România peste 2.000 de publicații cotidiene și periodice. Cele mai importante dintre ele - Dimineața și Universul - ajunseseră la tiraje record de câte 100.000 exemplare/ediție. Lupta pentru audiență era acerbă iar una dintre armele folosite pentru cucerirea cititorilor erau articolele pe care azi le încadrăm în categoria “Știrilor de la ora 5”: O dramă emoționantă la Câmpu-Lung, Crimă pentru o sărutare, Zguduitoarea dramă din str. Covaci, Groaznica nenorocire din Rucăr, Crima din şoseaua Piscului, Groaznic omor prin imprudență:

O dramă emoționantă la Câmpu-Lung


Săptămâna trecută s’a petrecut în frumoasa noastră stațiune climaterica C-Lung, o dramă nespus de tragică, în împrejurările următoare: O tânără croitoreasă, Vasilica Georgescu, - care nu se prea bucura – după cum se spune, de bună reputație, - a atras, sub un pretext obicinuit pe tânărul asistent de la farmacia d-lui Dimitriu, Nicu Botez, fiul avocatului Botez din Focșani  într’o cameră din dosul farmaciei, și ajungând acolo, fără nici o explicație – de orice natură – a descărcat asupra nefericitului asistent, un glonte de revolver, lovindu’l în tâmpla dreaptă, și rănindu’l mortal. La detunătura armei, alergând persoanele cari se aflau în farmacie, asasina s’a refugiat într’o casă vecină, unde a fost arestată însă, după câtva timp. Sărmana victimă – în vârstă de 24 de ani – a încetat din viață după 2 ceasuri de agonie. Nicu Botez era o figură simpatică și o fire foarte blajină; absolvise cursurile facultăței de farmacie și – ca orice tânăr, era plin de visuri de viitor…




Marele incendiu din gara Filaret


În zorile zilei de 4 Maiu, un mare incendiu a isbucnit în gara Filaret, din Capital. Aproape toate magazinele economatului C.F.R. au fost distruse. Focul a fost alimentat de o mare cantitate de materii inflamabile depozitate acolo. După o muncă obositoare de mai multe ore, focul a putut să fie stins. Pagubele sunt de peste un milion.

1909 - Stirile de la ora 5


Crimă pentru o sărutare


Corespondentul din Craiova al ziarului "Universul" a anunțat la timp emoționanta crimă făptuită deunăzi în acel oraș, când o femeie a plătit cu viața un moment de uitare de sine, când un bărbat și-a distrus toată viața într’un moment de orbire geloasă. Criminalul, precupețul I. Marinoiu, și-a ucis nevasta cu o lovitură de cuțit, după ce, întors de la o petrecere, și-a surprins-o sărutată de un prieten, Marin Ionescu. Din amănuntele publicate de "Universul"; s’a văzut cum criminalul se căiește de crima comisă care o dă pe seama băuturei și furiei geloziei. Nu mai puțin însă, crima a produs în Craiova multă emoție (…).

1909 - Stirile de la ora 5


Accident de tramvai în București


Dumineca trecută un accident de tramvay s’a întâmplat pe bulevardul Elisabeta din capitală. Un vagon al tramvayului electric a lovit, în dreptul casei cu No. 12 pe măturătorul de stradă Alexandru Butucea, domiciliat în calea 13 Septembrie, No.18. Conducătorul vagonului lăsând repede grătarul de dinainte, nenorocitul măturător a fost apucat sub el şi târât astfel pe o distanță de 10 metri. Publicul care trecea pe stradă, văzând accidentul, a sărit în ajutorul victimei, pe care a scos-o de sub grătar în stare gravă. S’a chemat în grabă o ambulanță a societăței de salvare, care a transportat pe rănit la spitalul Colțea. El are contuziuni forte al toracelui şi regiunilor lombare şi o serie de plăgi pe corp. Circumscripția I a deschis o anchetă, chemând la comisariat pe conducătorul vagonului (…).

1909 - Stirile de la ora 5

Zguduitoarea dramă din str. Covaci (Capitală)

 

O dramă zguduitoare s’a petrecut în seara zilei de Marți, 17 Noiembrie, în magazinul de blănărie Aitel David din str. Covaci nr.9. Albert Goldenberg, proprietarul unui mare magazin de pălării din Galaţi, care se afla cu soția sa Sofia în prăvălia lui A. David, a tras asupra ei cinci focuri de revolver în cap. Nenorocita femeie a căzut moartă pe loc. Asasinul soţ a fost arestat. Din instrucția făcută reiese că Goldenberg suferea de alienație mintală. El a fost depus la Văcărești şi va fi supus examenului unei comisiuni medicale. Nenorocita victimă fost înmormântată Joi în cimitirul evreesc.

1909 - Stirile de la ora 5


Groaznica nenorocire din Rucăr


În ziua de 24 aprilie spre seară, pe când muncitorii Paraschiv Ţinţioiu, Ion Tiţa Bărdoiu şi italianul Magaropa lucrau la carierele de piatră de var ale d-lui Gh. Brănescu din Rucăr (Muscel) s’a prăbuşit blocul sub care săpau și i-a acoperit pe câteşi trei. Alergând în ajutor autoritățile comunale și locuitorii și lucrând necontenit până a doua zi la orele 11, au reuşit să scoată viu pe Italian, care din fericire n’a fost acoperit de cât de sfărâmături de pietriș amestecat cu pământ. El a fost internat în infirmeria comunei Rucăr, având mai multe contuziuni şi o rană mai gravă la laba piciorului drept. Ceilalți doi au fost scoși abia după trei zile de sub dărâmături.

1909 - Stirile de la ora 5



Crima din Șoseaua Piscului (București)


În dumineca Paştelui s’a săvârşit o sguduitoare crimă în șoseaua Piscului din capitală. Mai mulţi parlagii fiind cu chef au întâlnit pe strada şi au tăbărât asupra soldatului Mihalache Mitică, dela tăbăcărie din Bucovăţ pe care l’au luat la bătaie. Soldatul văzându-se bătut şi în neputinţă de a se apăra, a alergat degrabă acasă la dânsul în şoseaua Piscului No. 45 şi luând pe tatăl său Mihalache Stoica, pe Mihalache Baicu, cumnat, şi pe fratele său Mihalache Dinu, au venit cu toţii să bată pe cei care pălmuiseră pe soldat. Cele două tabere s’au întâlnit la întretăierea şoselei Piscului cu strada Cărămidari şi se înțelege că bătaia s’a făcut numai decât. Parlagiul Nicolae Cârjan îndârjit de atitudinea soldatului, a scos de la brâu un cuţit şi a început să dea cu el în dreapta şi în stânga. Cel dintâi lovit a fost soldatul Mihalache Mitică, care primind 7 lovituri, a mai făcut câţiva paşi după care a căzut mort în curtea caselor cu No. 46. Al doilea lovit, tot de Cârjan a fost Mihalache Baicu din str. Cărămidarii de jos; el are o lovitură în picior şi alta în abdomen. În sfârşit al treilea rănit este Mihalache Stoica, tatăl soldatului, care a primit o lovitură în cap cu lopata, de la parlagiul Oprea Berendei. Sosind poliţia, criminalii au fost arestaţi şi daţi pe mâna parchetului, unde au mărturisit crima.

Groaznic omor prin imprudenţă


Groaznice nenorociri aduce ceasul rău, e adevărat, dar şi mai multe nenorociri se întâmplă din imprudenţă. Iată ilustraţia noastră din pagina 1 a numărului de azi: E reconstituirea dramei petrecută Duminica trecută la Craiova. Tânărul Alfons Muller, din strada Libertaţii din Craiova, se amuza vânând în gradină vrăbii cu o puşcă de salon. Nenorocirea a vrut ca un glonţ tras rău să nimerească pe o soră a imprudentului tânăr, care tocmai în momentul acela eşea din casă. Glonţul a pătruns prin tâmplă în capul fetei, care a fost dusă în agonie la spital. Tânărul criminal fără voe a fost, bine înţeles, arestat şi va plânge toată viaţa nenorocirea pe care imprudenţa lui a pricinuit-o.



1909 - Stirile de la ora 5


Accidentul sublocotenentului Demetrescu la cursele de cai

 
La cursele de cai cari au avut loc la Târgovişte în ziua de Duminecă 14 Mai, s’au întâmplat două accidente nenorocite. În timpul curselor au căzut de pe cai sublocotenenţii Nicolae Dumitrescu şi Vasile Matei, rănindu-se grav. D. Dumitrescu, fiind mai grav a fost dus la Bucureşti, celalt ofiţer se află bine. Ilustraţia noastră reprezintă accidentul nenorocit întâmplat sublocotenentului Dumitrescu.
 

1909 - Stirile de la ora 5

Atentatul contra d-lui Prim-ministru Ion I.G. Brătianu


Încă din numărul trecut am vorbit de mişelescul atentat săvârşit de un anume Stoian Jelea, zis şi Gheoghe Stoenescu, în potriva d-lui Prim-ministru Ion I. G. Brătianu, pe când acesta se îndrepta spre casă, eşind de la Senat. Dăm azi în ilustraţie scena atentatului, aşa după cum a fost reconstituită de autorităţile cari instruesc crima. Se ştie că atentatul a fost făptuit în str. I.C. Brătianu, aproape în faţa locuinţei d-lui Prim-ministru.


1909 - Stirile de la ora 5



Sursa: numere din anul 1909 al săptămânalului "Universul Literar" - răsfoite din colecția Bibliotecii Digitale a Bucureştilor



2 comentarii :

  1. Sunt captivante știrile de la ora 5? Eu cred că da, de vreme ce la distanță de acuși un secol, le-am citit pe nerăsuflate!.. Pe principiul : omul e un animal curios!

    RăspundețiȘtergere