De ieri și de azi: Leacuri ciudate de altădată

Recomandări:

Leacuri ciudate de altădată

Dintr-un manuscris de pe la 1740, din epoca în care medicina era practicată de "doftori, de vraci și de bărbieri", am cules pentru voi câteva rețete "puțin mai ciudate". Fac mențiunea că aceste leacuri trebuie preparate cu grijă de spițeri pricepuți pentru că “doctoriile nu sunt bolnavilor totdeauna de folos, dar celor sănătoși sunt totdeauna vătămătoare"...


Rețete și leacuri ciudate

 
La durere de cap: muște pisate și amestecate cu miere, să ungi la cap în creștet.

De mușcătură de șarpe: de'l va mușca la picioare sau la mână să-i îngroape picioarele în pământ, să stea într-o zi și să bea lapte acru. Aceia este doctoria.

De durerea mațelor: cașcaval vechiu cu rugină de zală să mănânce pe nemâncate.

De asurzire: fiere de iepure cu lapte de femeie să-i pice în ureche sau fiere de corb cu lapte de femeie să-i pice în ureche.

Când mușcă un câine turbat sau șarpe: frunză de urzici pisate cu sare și spintecă o broască și pune la rană.



Cine are greieri vechi în cap: ia un ţăst cât va cuprinde capul omului și fă o groapă în pământ cât va încăpea țăstiu și fă un foc în groapă un ceas. Deci învelește capul omului cu zece fuioare de cânepă melițată și mătură focul bine din groapă și stropește pe foc puțină apă, apoi toarnă două coafe de apă pe capul omului și culcă-l pe om cu capul pe groapă cu o ureche în sus iar cu alta în jos și pune țăstul pe cap să stea până vor ieși greierii.

De greieri proaspeți, de o lună de zile: caută un ariciu viu și-l pune într'o căldare mică, și acopere căldarea cu o scândură și o pune pe jăratec; când vei vedea că ariciul zgârie căldarea să descoperi, să o pui într'o sticlă și pică în urechea omului apă de aceaia și îndată vor ieși greierii.

De scrântitură: melci de pe câmp, să-i pisezi bine cu albuș de ou și miere de care se face între Ispas și între Sfeti Gheorghe, le amesteci toate la un loc și leagă la scrântitură.

De durerile de cap: când te doare capul caută pelin alb și ia o frunză și o opărește cu oțet undezat și caută postav roșu nou și-l arde de'l fă scrum, și miere și albuș de ou, și le amestecați bine la un loc, și leagă la cap.

De durere la picioare: frunză de dafin și balegă de oaie, le amesteci bine și să le ție la picioare și la trup.

Când cade părul capului omului: albină de roiul întâi și unt de capră neagră, să pisezi albina și să amesteci cu untul, și să ungă capul.

Care muiere n'are lapte în țâțe: caută vinele în răsăritul soarelui și fă nouă mătănii cu capul până la pământ și sapă rădăcină de pătlagină, și sapă 19 fire de urzică și le rumpe frunzele, și le fierbe într'acel ceas în lapte dulce, și într'acel ceas le leagă la țâțe, cât va putea să rabde de caldă, și sămânță de lăptuci albe și să le pisezi bine foarte, și să bea zeama laptelui într'acel ceas și în trei zile, în toată ziua de trei ori, să lege și să bea ca apă, că va veni țâța.

De durere de mijloc: să cauți untură de șarpe galben și să amesteci cu rachiu și să ungi cu rachiul acela pe lângă foc, până de nouă ori.

De sânge din nas: balegă de cal caldă și să pui în ea cărămidă pisată și cu câlți de in, și să pui la tâmplele capului și în creștet.

larăși de sânge din nas: să scrii cu sânge de cal pe o hârtie și să zici așa: stai sânge, să nu mai curgi, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor Amin.

De muierea care nu face feciori: să prinzi o prepeliță și să o ții până va veni sângele muierii, și atunci să bea sângele cald.

Când plânge coconul noaptea: să cauți o piele de șarpe și să-l afumi când îl vei culca.

De orbiciune: să-și rază unghiile acel bolnav și să le puie, adică unghiile, într'o lingură și cu țâță de fată și să le bage în ochi.

Când este omul îndrăcit: să scrii aceste cuvinte pe pâine și să-i dai să mănânce și să bea vin, și să numere aceste slove:

ODLIRGMLGCSFATIEFVISGTFTOZMOtTPBKagotrmlvgl



Is  I  Hs
Ni  I  Ka


Suficiente “rețete” pentru început, ce ziceți? Dar dacă totuși suferiți de stâlcitură, trânji, matrice, șarpe în trup sau alte asemenea adresați-vă cu încredere. Vă pot trimite, din aceiași sursă, “rețete de încredere”…


Sursa:
 
Pompei Gh. SamarianMedicina și farmacia în trecutul românesc – Editura “Moderna” - 1938 



13 comentarii :

  1. Ha! ha! Si totusi... mi-ar parea rau de miere, sa o amestec cu muste pisate... :)) Cred ca sunt in stare sa-i gasesc o intrebuintare mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ce sfarsit dulce pentru... muste, nu-i asa? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai,am ras...!auzi,muste pisate...,balega de cal in nas...,ha,ha!Imi place ca scoti la lumina toate chestiile astea.Asa vedem si noi cum a evoluat natiunea.P.S.-nu cumva ibuprofenul o fi continand muste pisate,de ne trece capul?

    RăspundețiȘtergere
  4. Retetele de azi sunt protejate de drepturile de autor si de brevete. Mustele au ramas la locul lor, din fericire... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Sa nu le utilizezi insa decat la recomandarea unor... spiteri priceputi! :)

      Ștergere
  6. Interesant! Când este omul îndrăcit!? Adică cum? Vorba românească are mai multe înțelesuri, îndrăcit poate însemna un om rău sau încăpăținat, și iar, poate să însemne cuprins de demoni, ori chiar suferind de o boală psihică.
    Deși par fără sens, literele acelea pot insemna ceva. Tot mai bine așa, decât să-l duci la vreun popă să-l lege de vreo cruce, ca să-i scoată demonii, și în loc de asta, să trebuiască să il îngropi.
    În Formula As, de săptămâna trecută, e un articol, despre un tămăduitor, parcă Bobeanu îl cheamă, zice că are niște cărți vechi, de pe la 1700. Că sunt moștenire de la o strabunică, dar nu vrea să dezvăluie rețetele pe de-a-ntregul. E o rețetă,împotriva cangrenei, care m-a lăsat mască. Cică se pune pe locul afectat carne de pisică neagră... De ce spun asta? —pentru că Formula As, pare să lupte pentru drepturile animalelor... Ce fel de luptă o fi asta, când indemni oamenii să ucidă pisici negre...
    Lume proastă, vorba lui Negruzzi..
    Mulțumesc pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Retetele de leacuri din acest articol, descantecele si formulele magice din alte articole de pe blog - trebuie luate doar ca o reamintire a practicilor din alte timpuri. Nu am in nici un fel intentia de a indemna pe cineva sa practice aceste ritualuri - medicina a progresat si medicii stiu cel mai bine ce au de facut.

      Ștergere
  7. Şi acum ar merge pentru greieri şi gărgăuni, dar să le îngropi ţeasta lor, că fza cu bietul arici nu cred că ar merge...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O problema ar putea fi si procurarea de "untură de şarpe galben"... :)

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Poate ca si unele dintre leacurile de azi vor fi considerate ciudate peste cateva secole de urmasii nostri...

      Ștergere
  9. reteta pentru tranji, se poate ca doare rau.......multumesc

    RăspundețiȘtergere