De ieri și de azi: Dragobetele sărută fetele!

Recomandări:

Dragobetele sărută fetele!

În România de altădată, 24 Faur (Februarie) Ziua de pomenire a aflării capului Sf. Ioan Botezătorul în calendarul religios –  era considerată ca fiind prima zi de primăvară (cap de primăvară”) și era numită "Ziua de Dragobete".
 
Iubirea care înflorește
 
Fiind o adevărată sărbătoare a iubirii conform tradiției populare, în ziua de Dragobete se sărutau pentru prima dată în public fetele cu băieții, împărtășindu-și astfel dragostea comunității în care trăiau („Dragobetele săruta fetele...”). 
 
De Dragobete se făceau logodne fictive sau înfrățiri între tineri. Exista credința că cei care se vor drăgosti” în această zi vor rămâne îndrăgostiți până în primăvara următoare. Se credea de asemenea că de Dragobete păsările se strâng în stoluri ca să se împerecheze și că începând din această zi încep să își clădească noile cuiburi.


Cine este de fapt Dragobete


Să redescoperim cine este de fapt junele Dragobete, acest adevărat Cupidon dac, flăcăul uitat dar scos în ultimii ani de la naftalină pentru a fi o contrapondere neaoșă la mult mai comercialul Sf. Valentin:
 
„S-a emis ipoteza că Dragobetele poate fi „înrudit” cu zeii străvechi greco-romani de tipul lui Pan, care avea picioare, coarne și blană de țap, dănțuia primăvara prin pădure și, cuprins de elanuri erotice, pândea nimfele și femeile, pentru a le face partenere, în dansul ritual al dragostei. În susținerea acestei ipoteze vine faptul că „Dragobete” ar deriva din cuvintele dacice Trago = țap și Bete = picioare (pedes în latină). 


 
Prin creștinizarea Daciei, zeul păgân Dragobete a devenit reprezentant al dragostei pure, sufletești, pierzându-și atributele sălbatice, primitive, sărbătorit odată cu venirea primăverii, când natura se trezește la viață. Etimologii consideră cuvântul Dragobete ca prevenind din slava veche: dragu biti – a fi drag. Legendele spun că ar fi băiatul Babei Dochia (dar opusul ei pozitiv) și cumnatul lui Lăzărică – un străvechi zeu al vegetației - și că ar fi un tănăr voinic, frumos, iubăreț și bun, care inspira dragoste curată fetelor.” („Sărbători, tradiții, ritualuri, mituri...” - Julia Maria Cristea).

Dragobetele sărută fetele

Obiceiuri de Dragobete


De ziua de Dragobete se leagă o serie de obiceiuri pline de farmec, în mare parte uitate:

Cap de primăvară

- De Dragobete fetele și nevestele tinere strângeau zăpadă - "zăpada zânelor" - și o topeau, iar cu apa rezultată își spălau fața și părul în anumite zile din an pentru a-și păstra frumusețea;
- Tot în ziua de “cap de primăvară” fetele și flăcăii trebuiau să arate comunității cine le era alesul sau aleasa inimii; cel care stătea singur în această zi risca să rămână singur până în primăvara următoare;
- În ziua de Dragobete nimeni nu avea voie să plângă, pentru a nu atrage  ghinionul asupra lui. Se credea de asemenea că plantele de leac care erau semănate în ziua de Dragobete căpătau puteri magice.

Dragobete
- În satele românești, de Dragobete se organizau adevărate petreceri: “dacă era vreme frumoasă, de dimineața, frumos îmbrăcați ca la o mare sărbătoare, fetele și băieții se adunau pe grupe de vârste și porneau hăulind și chiuind de răsuna satul, strigând “Dragobetele săruta fetele...”, înspre dealurile din preajmă sau înspre pădure, pentru a culege primele flori de primăvară – ghiocei și brândușe. În timp ce fetele căutau flori, băieții strângeau uscături pentru a aprinde un mare foc, în jurul căruia se adunau, pe grupe de vârste, vorbeau, spuneau glume cu caracter erotic – dar nu cu substrat indecent – mai mult legate de simpatiile ascunse. 
 
Înspre namiază, când focurile se stingeau, fetele porneau în goană spre sat, fiecare urmată de băiatul care o îndrăgea. Dacă acesta reușea s-o prindă (și evident că ea se lăsa prinsă), avea dreptul să o sărute în văzul tuturor și erau pentru un an de zile, până la următorul Dragobete, considerați ca logodnici. Se întâmpla însă ca doi tineri să fugă după aceiași fată,și atunci ea trebuia să-și dea silința să se lase prinsă de acel pe care îl îndrăgea.” („Sărbători, tradiții, ritualuri, mituri...” - Julia Maria Cristea).


Românii aveau așadar până nu demult obiceiuri și tradiții pline de farmec legate de o sărbătoare a iubirii. De ce atunci - chiar dacă am importat și îmbrățișat plini de entuziasm o altă sărbătoare a dragostei – să îl dăm uitării pe iubărețul Dragobete și această sărbătoare neaoș românească a iubirii? 

Cât e iarna cu ninsoare,
Stă și doarme calda boare
Dar Sân-Toaderii pornesc.
Haide să culegem fete
Ghiocei la Dragobete
Și brândușe că-nfloresc
Și-au să iasă iarăși muguri,
Și pe câmp români cu pluguri,
Va fi cald și va fi bine
Că-ncep zilele de cresc.
(George Coșbuc)




10 comentarii :

  1. Un adevărat duel între cele două sărbători închinate iubirii care sunt în acestă lună, februarie! Interesante explicațiile găsite aici la tine, mulțumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema e cred ca nu ar trebui sa fie un duel. E suficient loc sub soare, cred...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare de ce n-am auzit de Dragobete inainte de "pericolul St. Valentine"? Ca doar am crescut la tara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe dintre vechile obiceiuri s-au pierdut. Cred ca ziua de 1 Martie devenise un fel de zi a indragostitilor la noi, nu-i asa?

      Ștergere
  4. tragos-cuvint grecesc inseamna tap
    bete -poate fi forma corupta pt pedes(lat ) picioare .
    Tragos pede --> Drago bete = picioare de tap - Faun
    Avind in vedere "ocupatiunea " Trago betelui , a putut avea loc o contaminare din slava , unde "drag" are sens

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi e mai... draga varianta sustinuta de etimologii care consideră cuvântul Dragobete ca provenind din slava veche: dragu biti – a fi drag.

      Ștergere
  5. O nascocire disperata... am crescut la tara, parintii si bunicii au crescut la tara. Nici nu am auzit macar de acest dragobete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ami auzit de el, așadar nu exista nicăieri această tradiție?:)

      Ștergere
  6. Ba a existat! Cand eram eu nepoată la bunicii mei, la Pârlita în Mehedinți ( sunt născută în 1972), bunica-mea ( s-o odihnească Dumnezeu), ne cânta niște versuri, dintre amintirile ei:
    "Moșule, cocoșule, de ce-ai barba rosie?
    Mi-au roșit-o fetele, jucând Dragobetele!"
    Nu mai țin minte explicația acestor versuri, dar tin minte serile vacanțelor de vară, gustul dulce al pâinii coapte în țest, glasul bunicii mele (bunicul murise când eram eu și sora mea mici)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim pentru amintirile împărtășite cu noi. Te mai aștept pe blog, Unknown!

      Ștergere