De ieri și de azi: Trei români la Hollywood

Recomandări:

Trei români la Hollywood

.
Am avut surpriza de a descoperi, răsfoind  presa interbelică, povestea unor români care au avut ceva de spus în lumea filmului. Bob Curwood, Tina Eilers, Eliza la Porta și Lisette Verea sunt doar trei dintre românii care au avut cariere notabile pe marile ecrane ale lumii. Astăzi un alt articol din “Ilustraţiunea Română” – și o altă surpriză pentru mine. De data asta vom afla împreună nu despre o singură vedetă originară din România ci despre trei români care au făcut carieră în cetatea filmului de la Hollywood în prima jumătate a secolului al XX-lea. Și despre un Oscar


Dar pentru că vreau să aveți și voi parte de aceeași surpriză, vă voi spune mai multe despre cei trei români doar după ce veți citi articolul “O bucureșteancă vedetă la Hollywood” - publicat în numărul din 28 august 1935 al revistei “Ilustrațiunea Română”:

Edward G. Robinson
cap de afiș la Werner Bros

Bucureșteni autentici la Hollywood

 
"(…) Există și bucureșteni autentici la Hollywood, bucureșteni născuți și crescuți pe malurile Dâmboviței. Poate că vă veți mira că celebrul “actor dramatic american" Edward G. Robinson, care obține actualmente un succes formidabil la Paris și la Londra în “Tot orașul vorbește" (Toute la ville en parle), este bucureștean. S'a născut în Capitală, în ziua de 12 Decembrie 1893, și-a făcut studiile în țara, spre a le urma apoi în Statele Unite, unde a fost mânat de “dorul de ducă” care se manifestă atât de puternic la adolescenți. Edward G. Robinson vorbește curent românește și citește zilnic ziarele sosite din țară."

Edward G. Robinson

Dar Edward G. Robinson nu este singurul bucureștean din Hollywood. O tânără vedetă de cinema este de asemeni o fiică autentică a capitalei noastre. Ea își ascunde numele adevărat sub pseudonimul Tala Birell. Nici data nașterii nu vrea s'o dea publicității, cum fac dealtfel toate vedetele ecranului. Totuși Tala Birell n'ar avea nici un motiv să-și ascundă vârsta. E foarte tânără, poate chiar prea tânără pentru o străină care a izbutit în foarte scurt timp să se impună la Hollywood. Tala Birell este fiica unui petrolist din București. Mama ei era poloneză. Cu toate acestea, ea a fost crescută în România și a urmat cursurile primare și liceul la București. După terminarea liceului fata a plecat în străinătate să studieze arta dramatică. Părinții fiind oameni bine situați, au putut satisface acest capriciu.

Tala Birell izbutește să se introducă în lumea teatrală vieneză, dar nu prin poarta principală ci prin scara de servici. Este figurantă, apoi treptat, treptat i se dau mici roluri fără importanță. În cele din urmă este primită de Max Reinhardt, care o utilizează în teatrele sale, mai ales în provincie. Marlene Dietrich, fiind reținută la Berlin de un angajament cinematografic, Tala Birell o dublează într'o piesă de teatru, cu care face un lung turneu în întreaga Germanie. Apoi se întoarce la Viena. Presa începe să-i publice fotografiile, marile  reviste ilustrate înfățișează publicului rochiile pe care le poartă. Tala Birell ajunge o personalitate în lumea teatrală mondenă.

Tala Birell

Într'o vacanță pleacă la Londra, unde se întâlnește cu Conrad Veidt, care o recomandă unui producător de filme englez. Aici își face debutul pe ecran, după care e invitată la Hollywood, pentru rolul din "Nagana". “Nagana" obține un succes neașteptat. Tala Birell este comparată cu Greta Garbo, o Garbo mai tânără, mai voluptoasă. Criticii americani o ridică în slava cerului, profetizându-i o carieră strălucită. Tala Birell este asaltată cu propuneri. Marile case de filme vor să-și asigure colaborarea ei cu orice preț. Tala Birell este turburată de acest succes, prea mare pentru vârsta ei. În cele din urmă se hotărăște: va rămâne la Hollywood. Nu prea se împacă cu producătorii de filme, care nu văd în dânsa decât o femeie fatală, dar se resemnează și continuă să apară în roluri de “vampă". În filmul muzical “Un vis în doi” i se dă rolul unei vedete de cinema, un personagiu care ironizează pe Greta Garbo. Regizorul a avut aceasta idee din cauza asemănării ei cu marea stea scandinavă.
 
Actori
Tala Birell în revista "Ilustrațiunea Română"
(numărul din 28 august 1935)



Un film de aviație, “Air Hawks", în care apare alături de regretatul aviator Wiley Post, e un nou succes pentru bucureșteanca noastră. Urmează apoi “The Captain Hates the Sea" cu John. Gilbert, un film realizat de regizorul Lewis Millestone, care după cum se știe este originar din Basarabia. Ultimul ei film este “Noaptea visurilor mele", unde apare alături de Lilian Harvey și Tullo Carminati în regia lui Victor Schertzinger, regisorul celebrei Grace Moore.
 
Hollywood
Tala Birell în "Ilustrațiunea Română"

Tala Birell vorbește curent românește. N'a uitat și nici nu va uita limba ei părintească. Dacă ai făcut liceul la București, desigur că nu te poți lepăda de limba română, chiar dacă trăiești numai printre străini și ești considerată drept vedetă americană. Tala Birell are câteva foste colege de școală la București, cu care este în corespondență. Ar putea să scrie în franceză, dar după cum e și firesc, ea întrebuințează româna. Ea nu-și ascunde originea.
 
Actori bucureșteni
Tala Birell în revista "Ilustrațiunea Română"
(numărul din 28 august 1935)

În studiouri s'a întâlnit cu  Edward Robinson. Nu știa că e și el bucureștean. Mare i-a fost surprinderea când “colegul ei american" a scos într'o pauză de filmare, un ziar românesc din buzunar. Imediat, cei doi bucureșteni au început să vorbească românește, spre mirarea întregului studio. Una din fostele colege ale Talei Birell a întrebat-o dacă mai revine 'vreodată în țară. “Poate" - i-a răspuns vedeta - când cariera mea artistică va fi încheiată. Până atunci mi-e imposibil să plec din America. Dealtfel am obținut și cetățenia Statelor Unite. Cu toate acestea nu voi uita niciodată țara depărtată în care am copilărit, orașul în care m'am născut și am făcut primii pași în viață".




Voi încerca în încheiere să adaug și câteva informații succinte despre cei trei români menționați în articol. Informații găsite pe site-uri de specialitate… străine:
 


Edward Goldenberg Robinson

 
Edward Goldenberg Robinson s-a născut la București, în 12 decembrie 1893. A avut o carieră importantă la Hollywood – întinsă pe parcursul a aproape 6 decenii, între 1916 și 1972. Edward Goldenberg Robinson a fost inclus de Institutul American de Film în lista celor mai mari actori americani ai secolului XX. A murit la Los Angeles în 25 ianuarie 1973.



Tala Birell

 
Tala Birell s-a născut la București, în 10 septembrie 1907. A debutat pe scenă și pe marele ecran la Viena. După o scurtă perioadă petrecută în Anglia a plecat la Hollywood pentru un rol din filmul “Bringing Up Baby”. A urmat o carieră de succes în filmul american – filmografia ei însumând mai mult de 40 de titluri. A murit în 17 februarie 1958.

Tala Birell
  

Lewis Milestone

 
Lewis Milestone a fost un regizor american de film, de două ori câștigător al premiului Oscar pentru producțiile „Doi cavaleri arabi” (1927) și „Nimic nou pe frontul de vest” (1930). S-a născut în 30 septembrie 1895 într-o familie de evrei din Chișinău (numele lui adevărat - Lev Milştein) și a emigrat în Statele Unite ale Americii în anul 1912. Dintre filmele regizate de Lewis Milestone mai amintesc „Ocean’s Eleven” (1960) și „Revolta de pe Bounty” (1962). A murit la Los Angeles în 25 septembrie 1980.


Lewis Milestone - regizor originar
din Chișinău - de două ori laureat
 cu premiul Oscar


2 comentarii :

  1. ... EDUARD G. ROBINSON , a povestit că motivul emigrării familiei sale in AMERICA a fost ... fratele lui mai mic născut cu handicap și care era batjocorit de copii de pe stradă ! ...acesta ar fi fost motivul pentru care nu a mai revenit niciodată în ROMÂNIA !

    RăspundețiȘtergere