O româncă – vedetă a filmului mut: Eliza la Porta

Eliza la Porta
în "Realitatea Ilustrată"
Eliza la Porta (sau Elizza la Porta) a fost o actriţă originară din România care a avut în perioada interbelică o cariera relativ scurtă dar plină de strălucire în lumea filmului mut: Frumoasa brunetă născută în Craiova (1 martie 1902) – pe numele adevărat Eliza Streinu – a debutat pe ecranul cinematografelor în anul 1926, în tragedia  “Studentul de la Praga” – în rolul “vânzătoarei de flori Lydischka” – alături de doi actori celebri ai epocii: Conrad Veidt şi Werner Kraus. Despre perioada debutului ne povesteşte chiar Eliza Streinu într-un miniinterviu publicat de Titus Nestor în revista “Realitatea ilustrată”: În ultimul timp numeroşi cititori ne-au cerut amănunte asupra personalităţii artistei Eliza la Poarta, şi foarte mulţi dintre ei nici nu ştiu că această vedetă a ecranului european ne este compatrioată.

Eliza la Porta în 1928
ELIZA STREINU s'a născut în cetatea banilor, Craiova, acum 23 de ani. Tatăl ei era intendent al teatrului din acest oraş. Fiind din primii ani ai copilăriei în contact cu viaţa teatrală, Eliza simte o deosebită atragere către viaţa artistică. La 14 ani şi jumătate, tânăra Eliza Streinu este primită la conservator, clasa dramatică. După doi ani debutează pe scenă, într'un rol mic. Dar pe cât de mic îi era rolul, pe atât de mare îi era fericirea, căci visul i se implinise. În urmă însă, părăsi teatrul, pentru a pleca în Germania cu soţul ei, La Porta. După un an, rămâne văduvă, cu o drăgălaşă fetiţă. Lipsită de mijloace, Eliza la Porta debută în cinematograf, care o interesa. Străină, necunoscută de nimeni, obţinea doar mici roluri de figuraţie. Dar această tânără şi muncitoare fiică a Craiovei, avea un alt destin: “Soarta mea – povesteşte ea - a fost decisă de un autobuz, care întârziase cu două minute. Aşteptam în staţie şi în acest timp eram observată, fără ştirea mea, de un cunoscut artist de cinematograf. Autobuzul sosi şi plecă mai departe fără mine. Între timp domnul acela intrase în vorbă cu mine şi mă rugase să-l însoţesc până la o casă de filme, care căuta de mai multe săptămâni, tocmai tipul pe care-l încarnam eu.”

Eliza Streinu
alias Elizza la Porta
Era vorba de filmul <<Studentul din Praga>>. Într'adevăr, Eliza la Porta joacă primul ei mare rol în această puternică tragedie alături de marii Conrad Veidt şi Werner Kraus. La reprezentarea acestui film la Berlin, întreaga presă a adus elogii tinerei interprete a tigăncii din film. Cu acest film, Eliza la Porta cucereşte pe deplin locul de stea a ecranului. Rolurile se succed unul după altul şi succesele se perindă. Acum un an, frumoasa olteancă s'a recăsătorit cu Gustav Froelich (notă: de fapt era vorba de Siegfried Pinkus), o vedetă a ecranului şi el. Alături de Maria Florescu, Yonell, Mihalescu, Genici Missirio, Genica Atanasiu, Pola Illery, Eliza la Porta face cinste tării sale şi ne arată că în străinătate, avem artişti buni, nu numai de teatru, ci şi de cinematograf.”

A urmat – în perioada 1926-1930 - o serie importantă de roluri de filme germane, în marea majoritate melodrame: Der Herr der Nacht (1926), Die Sporckschen Jäger (1926), Schenk mir das Leben (1926), Die Frauengasse von Algier (1926), Laster der Menschheit (1927), Das Recht zu leben (1927), Der Kampf des Donald Westhof (1927), Das Spielzeug schöner Frauen (1927), Die Hölle der Jungfrauen (1927), Leichte Kavallerie (1927), Casanovas Erbe (1928), Robert und Bertram (1928), Anastasia, die falsche Zarentochter (1928), Das Recht der Ungeborenen (1929), Engel im Séparée - Mädchen in Gefahr (1929), Fundvogel (1930), Großstadtpiraten (1930).

În tragedia "Die Sporckschen Jäger"
(1926) alături de Walter Rilla 
Cariera Elizei la Porta a intrat în declin – asemeni carierei  multor alte vedete ale filmului mut – odată cu apariţia filmului sonor. Antisemitismul din Germania acelor ani  şi-a pus şi el amprenta asupra destinului acestei frumoase şi talentate actriţe: soţul ei – Siegfried Pinkus a fost exclus din cinematografie în anul 1933 datorită originii sale evreieşti. Ca urmare familia actriţei a emigrat – în anul 1940 - în Statele Unite ale Americii. După o periadă în care au locuit la New York – cei doi s-au stabilit la Los Angeles. Cu toată apropierea de Hollywood, frumoasa actriţă nu a mai apărut niciodată în faţa camerelor de filmat. Eliza la Porta (devenita Pinkus) a murit în 15 noiembrie 1997, la vârsta de 95 de ani, în casa ei din California şi a fost înmormântata în "Hollywood Forever Cemetery".

Sursa: articolul "Eliza la Porta" - semnat Titus Nestor - apărut în numărul din 16 martie 1929 al revistei "Realitatea ilustrată" - din colecţia Bibliotecii Digitale a Bucureştilor


Un comentariu :

  1. Cäutând in google am găsit un articol interesant, apărut la 1 martie 2012 şi semnat de Ruxandra Grecu. Titlul: O româncă, vedetă a filmelor mute, a murit la vârsta de 103 ani, în Statele Unite
    Potrivit "The Telegraph", Pola Illéry, născută Paula Iliescu, în 1908, în orașul Corabia, a fost ultima mare vedetă feminină a filmelor mute, aduse de câștigătorul Oscarului, "Artistul", din nou în lumina reflectoarelor.

    Pola a murit în urmă cu câteva zile, în orașul Scranton, din statul american Pennsylvania, însă trecerea ei în neființă nu a trecut neobservată. "The Telegraph" i-a dedicat un necrolog în care precizează că "emana sexualitate și farmec, deși avea o înălțime sub 1,5 metri". S-a remarcat în filme precum "Captain Fracasse" (1929), de Alberto Cavalcanti și "Under the Roofs of Paris" (1930), regizat de René Clair. (urmează lista filmelor în care a jucat)
    Pola și-a luat numele de la vampa filmelor mute Pola Negri.

    RăspundețiȘtergere