De ieri și de azi: Hanul cu Tei - povestea hanului cu nume frumos ca o doină

Recomandări:

Hanul cu Tei - povestea hanului cu nume frumos ca o doină

Hanul cu Tei este unul dintre puținele vechi hanuri bucureștene care – după o viață plină de glorie dar și după lungi perioade de decădere – a rezistat și dăinuiește încă în centrul Bucureștiului. 
 
1935
Hanul cu Tei în 1935
 
Hanul cuprins între străzile Blănari și Lipscani a fost construit în anul 1833 de către Hagi Gheorghe Polizu și de Ștefan Popovici, ale căror sigilii se pot vedea și azi la intrarea din strada Blănari („A.P.” și „S.P.”). Hanul avea două intrări: una dinspre strada Lipscani și una dinspre strada Blănari, iar prăvăliile - 14 pe o parte și 14 pe cealaltă - erau așezate în pivnițele adânci și cu bolți mari care se văd și astăzi.
 

Un han construit sub semnul unei zodii norocoase

 
Putem afirma azi că Hanul cu Tei a fost construit sub semnul unei zodii norocoase. Marele cutremur din 11 ianuarie 1838 – cutremur care aproape a pus la pământ Hanul lui Manuk – nu l-a afectat deloc. Incendiul din 23 martie 1847 a ocolit Hanul cu Tei. Un moment de cumpănă din istoria Hanului cu Tei a și fost incendiul din 30 ianuarie 1871. Construcția și mărfurile au scăpat însă aproape neatinse “datorită zelului cu care au activat pompierii, sacagii particulari de serviciu în acea noapte și organele de poliție” (George Potra – “Hanurile bucureștene” – ed. 1943)

Hanuri bucureștene
Hanul cu Tei - poarta dinspre strada Lipscanilor

Hanurile bucureștene în perioada interbelică

 
În perioada interbelică hanurile erau încă o prezență plină de farmec în lumea bucureșteană. Dar vremea lor de glorie trecuse și unul câte unul își închideau porțile. “Prăvăliile cu ziduri groase, cu uși ferecate care dădeau în curți bine închise și bine apărate, trebuiră să facă loc magazinelor moderne, cu uși la stradă, cu ferestre largi și luminoase, cu vitrine care să atragă clienții. Strada cu lumini vii, cu trotuare și cu vitrine mari gonise lumea din curțile hanurilor, din șirul prăvăliilor cu tot felul de mărfuri și golise aceste curți care sunau a gol și a pustiu.” (George Potra – “Istoricul hanurilor bucureștene” – ed. 1985). 
 

Poveștile Hanului cu Tei

 
Cu toate acestea, hanul cu “nume frumos ca o doină” a reușit să își păstreze arhitectura inițială, să supraviețuiască și să renască în epoca noastră. Asta cu toate că reporterul revistei "Ilustrațiunea Română" îi prevestea-  în anul 1935 - “prăbușirea sub loviturile casmalelor”:

Strada Blanari
Hanul cu Tei în anul 1933
 fațada dinspre strada Blănari - gangul de intrare

Ce parfum arhaic din Bucureștiul de altădată, cu boieri în caftan de mătase, trecând în goana telegarilor cu caleștile peste poduri de lemn, ne amintește frumosul nume al Hanului cu tei!  
 
Pe locul acesta din inima Capitalei s'a răsfățat pe vremuri un han cu tei umbroși, ale căror flori, în faptul primăverii, parfumau până departe, la biserica Zlătari. Dăinuind până în vremurile noastre, Hanul cu tei este un monument desuet al unei capitale, care ia aspect de New-York, în miniatură. 
 
Comerțul a cotropit de mult cartierul și astfel Hanul cu tei și-a schimbat menirea, devenind și el un umil supus al zeului Mercur. Hanul cu tei a avut vremurile lui de glorie, cari au ținut până în ultimii zece ani. Se găseau aici în special lucruri de marchitănie și cucoanele mondene se îmbulzeau în curtea pavată cu pietre de râu, prin magazinele elegante, ca să cumpere ce-i mai ieftin și mai frumos. Mărfuri de Lipsca, de Paris, de Dresda și de Viena stăteau burduf în rafturile de lemn nevopsite și aurul curgea ca un val furtunos în buzunarele negustorimii instalată aici. Pentru acele vremuri, negustorii din Hanul cu tei erau o elită închisă, unde se intra cu mare greutate. Pentru un magazin cât de mic în curtea hanului se plăteau bani grei, sume ce par astăzi fabuloase, având în vedere halul de uitare în care erau lăsate aceste prăvălii cu dever de milioane.

Hanuri bucurestene
Hanul cu Tei la 1927
 aquaforte de A. Poilevin

Astăzi aspectul Hanului cu tei e neschimbat. Aceeași viață patriarhală de bazar turcesc, aceeași molcomă prietenie domnește între negustorii cari vând mai toți mărfuri identice. Mai la față stau pânzarii, alături postăvarii și marchitanii, amestecați unul ici, unul colea, la întâmplare. Dar de unde aici era un du-te vino permanent, acum e o pace, o liniște care prevestește agonia. Mărfurile stau ca și înainte, expuse pe tarabe de lemn, promițând cumpărătorului toată tentația lor de lumini, de foc și de culori. Dar nimeni nu trece pe-acolo, nimeni nu se apleacă să pipăie calitatea unei țesături, nimeni nu privește desenul măiestrit al unei pânze. Pe scaune, în fața dughenelor insalubre, caro altădată produceau aur curat, negustorii stau și așteaptă, bând cafele (3 lei ceașca mică) și discutând politică. Cel mai bătrân negustor din Hanul cu tei, un moș simpatic și vorbăreț ne spunea oftând:


Hanuri bucurestene
La Hanul cu Tei
așteptând clienții care nu mai vin...

-  Sunt zile când închid prăvălia fără să fac un ban saftea. Ehei ! Ce vremuri am apucat noi și unde am ajuns! Altădată, seara, mi-era frică să mă duc cu banii acasă, atâta bănet făceam toată ziua în prăvălie... Eram înainte eu și patru băieți pricepuți și nu puteam sta un minut locului, atâta ne hărțuiau clientele. Azi sunt singur și am timp să mă plictisesc, de mi s'a urât și mie!
-  Bine, dar cum explici d-ta decăderea Hanului cu tei ? - am întrebat.
- Cum să explic? Alte vremuri, alți oameni cu alte obiceiuri. Noi nu le mai cunoaștem. Femeile de azi cumpără marfă proastă în magazine frumoase, cu lumini și galantare “cubiste". Noi le dăm marfă aleasă dar avem niște chicinețe de magazine în care nici nu vor să calce... Se schimbă vremurile!


Bătrânul negustor, decanul Hanului cu tei, ne părăsește. După 48 de ore, în sfârșit, se arată o clientă. E o bătrână sărmană, care vrea să cumpere jumătate de metru de stofă, pentru peticit o haină ce i se pare ei încă bună. Din înfloritorul Han cu tei nu a mai rămas nimic. Multe prăvălii, pentru cari altădată s'ar fi dat bani grei, stau astăzi goale, cu jalnicele bilete de închiriat, atârnând îngălbenite pe ușă. Și curând Hanul cu tei se va prăbuși sub loviturile casmalelor! Povestea lui romantică a durat prea mult…

Hanuri bucurestene
Dar totuși povestea continuă...
Hanul cu Tei astăzi
 
În curând pe locul acesta, cu amintiri și parfum vechi în nume, se va ridica un anost block-haus, la fel cu toate celelalte, răspândite în diferitele colțuri ale orașului. Și suntem siguri că nimeni nu va plânge după Hanul cu tei, măcar pentru numele lui, frumos ca o doină cu haiduci și cu prințese.


Surse:

- Articolul “Bucureștii care dispar – Hanul cu Tei” – semnat "Rex." – publicat în numărul din 9 octombrie 1935 al revistei Ilustrațiunea Române
- George Potra - “Hanurile bucureștene” (ed. 1943) și “Istoricul hanurilor bucureștene” (ed. 1985)
- Galeria virtuală Doina Elena Barbu



6 comentarii :

  1. AROMA ....parfumurilor din toată lumea se poate inspira in asemenea locuri ! Superbă descriere !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am stiut locatia acest Han cu Tei inca din perioada anilor 1971-1975 ca timp eram la IEFS student cu intrare de pe Lipscani de unde cumparam de toate,de la tigari la blugi de marca.Toata zona era super faina case ,magazine,anticariate,cele doua hanuri,bufete,berarii,bacaniicu o arhitectura veche si superba.Sper ca edilii bucuresteni sa renoveze tot arealul cu si din zona strazii Lipscani,a Hanului cu Tei si al Hanului lui Manuc,sa-i dea stralucirea de altadata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hanul cu tei e totuși o construcție privilegiată, în comparație cu alte clădiri din zonă. Steaua norocoasă sub care a fost construită se pare ca încă îi surâde. Te mai aștept pe blog, Cristian.

      Ștergere
  3. M-am învârtit și eu - cu treabă - prin Hanul cu tei aproape douăzeci de ani. A fost o perioadă frumoasă: cu multă artă, taclale cu artiștii plastici și cu personalul feminin de la galeriile de artă; cu Aristică, țiganul de treabă care vindea obiecte vechi, recuperate de prin casele demolate; multe, multe expoziții personale ale diferiților pictori și graficieni și câte și mai câte. După acel decembrie s-a schimbat cam totul în haosul „capitalist” organizat de eșaloanele inferioare - la propriu și la figurat - ale fostului regim. Mă rog, s-a întors o altă foaie din cartea orașului. Sper ca următoarele să fie mai frumoase decât ultima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hanul cu tei, a fost cumparat de Ilie Dumitrescu( fostul fotbalist).....o cladire de patrimoniu, ca multe alte au fost vanduta pe nimic..

      Ștergere