Publicitate la început de secol XX

La începutul secolului XX  nu existau radiouri, televiziune sau internet dar... exista presa scrisă și prin intermediul ei publicitatea începea sa fie cu adevărat „sufletul comerțului“. Rubricile de  “Mică publicitate” din paginile ziarelor erau de asemenea o modalitate accesibilă de a publica anunțuri de cumpărare sau de vânzare, pentru căutarea de locuri de muncă dar și pentru anunțuri… matrimoniale. Am selectat pentru voi - din paginile ziarului arădean “Românul”- câteva anunțuri și reclame. Sper să vi se pară și vouă interesante. Sau poate amunzante?...

Caut domnișoară fără zestre dar…

Mașini de cusut, biciclete,
 arme, revolvere și... gramofoane
“Momentan m’aș căsători și fără zestre cu o domnișoară ori doamnă văduvă până la 30 de ani, prin care aș ajunge la un post de notar într’o comună românească. Sunt apt, calificat și român. Adresa: “Vice-notar”, Năbrad (Szatmar m.) “post –restante”. (“Românul” – 15/18 noiembrie 1912)

Pentru o față juvenilă,
 trandafirie și curată...

Pălării – colecția de toamnă – iarnă și… de doliu


“Am onoarea a aduce la cunoştinţa on. dame din Arad şi provincie, că mi-au sosit noutăţile de pălării de toamnă şi iarnă, pe care le vând cu preţuri foarte ieftine. Magazin permanent de pălării de doliu. Execut tot felul de transformări de pălării, în timp scurt, cu preţuri foarte ieftine. Roagă binevoitorul sprijin: Amtmann M. Arad, str. Zrinyi “ (“Românul” – 14 noiembrie 1912)


Pălării pentru...
 țăranii români și sași

Răchie de prună curată 


”Vindem per vagon sau în mic ab. gara Marosillye, "Răchie de prune curată" (din prune bistriţe). Răchia se poate fierbe şi sub supravegherea cumpărătorului până la finea lunei Noembre.  „PRUNA " - societate pe acţii industrială şi comerciala în MAROSILLYE “ (“Românul” – 14 noiembrie 1912)


Caut fată sau văduvă onesta

Ceasuri OMEGA

“Un învăţător de stat de 38 de ani cu avere 20.000 cor. dintr'un orăşel montanistic aproape de centrul comitatului Caraş-Severin, doreşte să se căsătorească amăsurat vârstei sale cu o fată sau văduvă onestă, cultă şi din familie bună. Oferte la adresa administraţiei sub numirea „Agnavia" (“Românul” – 10 octombrie 1912)


Favor la prețuri... la fotograf

Caut o fată… spre finanțare


“Un tînăr universitar anul III caută spre finanţare o fată, care deja de acuma l-ar ajuta până absolvă. Discreţie, onoare. Oferte  sub deviza „Ţara Oltului", Budapest, Üllői út 87 I 12-a” (“Românul” – 10 octombrie 1912)En-tout-cas și ploiere

Oglidă, lampă și…  pat pentru servitoare


„De vânzare imediat, din cauza schimbărei de locuinţă: o elegantă oglindă de Veneţia, o lampă de Veneţia, o garderobă, o maşină de cusut şi un pat pentru servitoare. Informaţii dă cu plăcere: Rubinstein Mór, expeditor, unde se pot vedea şi obiectele amintite. (“Românul” – 3 octombrie 1912)


Mașini de cusut Singer,
biciclete și gramofoane

Cosmetice – mare asortiment


“Cremă pentru față, pudre, parfumuri, apă de Colonia, perii pentru dinți, păr și haine, pieptene, ace pentru păr etc. de calitatea cea mai bună, - mare asortiment – se pot căpăta în drogheria Török Andor, Arad, Andrassy-ter20, tel. 900” (“Românul” – 3 octombrie 1912)

Damă de conversație

“O domnișoară română, orfană, inteligentă, se angajează la o doamnă sau familie domnească ca damă de conversație, eventual ajutor în casă, pe lângă condiții modeste. Reflecțiuni la administrația ziarului nostru.” (“Românul” – 23 august 1912)

Instalații electrice și sanitare
 în 1912

Caut …  vorbitoare de limbi străine


“În căsătorie caut o fată inteligentă, bine crescută, poate fi şi fără zestre, afară de limba română să poată vorbi cel puţin încă una străină din patrie. Eu am de 2 ani o prăvălie do modă pentru domni şi dame cu un capital propriu de cor. 40.000 şi sunt în vârsta de 30 de ani. Reflectantele să se adreseze direct mie. La caz scrisorile se înapoiază sub cea mai mare discreţie. Sima Micşa comerciant, Titel” (“Românul” – 16 august 1912)Corespondență din distracție

“O bactișă dorește să corespondeze din distracție cu un tânăr inteligent. Adresați-vă  “Doina” la post-restante, Marosvasarhelly.” (“Românul” – 16 august 1912)

  
Cazane pentru fierberea rachiului

Damă tânără caut… boier


“O damă tânără, cultă și prezentabilă din Transilvania, caută loc la un boier din România, avănd toate esperiențele unei gospodării. Cei interesați îți vor adresa ofertele administrației ziarului “Românul”, de unde vor primi toate informațiile.“ (“Românul” – 5 iulie 1912)


Caut fată orfană dar… cu zestre


“ Caut de soţie o fată orfană, cu zestre de câteva sute de coroane (spre depunerea unei literaţii sigure). Este de lipsă să ştie perfect limba germană. Adresa  la administr. ziarului sub „Străin de jumătate". (“Românul” – 28 iunie 1912)


Țigările ANTINICOTIN

Diplomat  la Lausanne…  caut loc de muncă


“Român de 27 ani, diplomat al Institutului agronomic din Lousana, practicant al școalelor și fermelor moderne din Belgia, Franța, Anglia, Olanda, vorbind 4 limbi, dorește un loc în direcție într’o fermă sau domeniu. Rădulescu – Pension Ecole Elfenau am Rotsee bei Luzern (Schweiz) Elveția”. (“Românul” – 21 iunie 1912)


Cele mai perfecte...
ghete americane

Preot caută... econoamă


„ Econoamă caută un preot de la sate văduv fără copii. Oferte să primesc numai de la preotese, soții de învățător, de notar, văduve și fără de copii, sau de la învățătoare ovodiste necăsătorite. Să cere să’i placă a conduce economia de casă. Altă economie nici nu port. Adresa la administrația “Românul”.” (“Românul” – 31 mai 1912)

Harmoniu de vânzare

Ghete SALAMANDER

“ Un harmoniu se află de vânzare foarte bun, tonuri curate și puternice, bile de os veritabil, dulapul din lemn de stejar sănătos, foarte potrivit pentru concerte, instruarea corurilor și pentru acompaniament. Doritorii sa se adreseze către administrația ziarului “Românul”.” (“Românul” – 31 mai 1912)Tehnică medicală
la început de secol XX

Contabilă caută învățător sau preot


“ O domnișoară română, contabilă, cu zestre de 2500 cor. Dorește a se căsătorii cu un absolvent de teologie sau învățător. Reflectanții să se adreseze la administrația ziarului sub deviza << Oficianta >>”.(“Românul” – 1 septembrie  1913)
Anunțurile de mică și de mare publicitate au fost culese din numerele apărute în anii 1912 și 1913 ale ziarului “Românul” - răsfoite în Biblioteca Centrală Universitară  “Lucian Blaga”  Cluj Napoca


8 comentarii :

 1. un articol fermecator :)
  anunturile sunt delicioase prin limbaj, continut dar si pentru ca reflecta cerintele unei epoci in care sa fii familist era de dorit dar nu oricum :)
  reclamele, le iubesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur ca scormonesti in continuare Pandhora.Iar reclame vei mai gasi in destul de multe articolele de pe blog. asa ca...ai de lucru :)

  RăspundețiȘtergere
 3. chiar imi plac reclamele vechi, sa stii :)
  bunica mea avea un anuar cu publicatii scrise din anii ' 20 sau pe acolo...adoram sa-l rasfoiesc si sa intalnesc marci care existau si la vremea aceea, cum era Gubanul din Timisoara....

  RăspundețiȘtergere
 4. Guban... dar si Nivea, Colgate, Ponds, Adesgo si multe altele care ma surprind uneori si pe mine!

  RăspundețiȘtergere
 5. da, exact!
  nu este fermecator acest pod peste timp? (ca sa folosesc o expresie tocita si care nici macar nu imi place)

  ufff....vad ca vrei sa ma torturezi in continuare cu acele coduri prin care dovedesc ca nu sunt robot, nu vrei sa le dezactivezi si pace :)))

  RăspundețiȘtergere
 6. Din pacate nu pot sa le dezactivez. E platforma de le google ... si ei vor asa. Nu depinde de mine :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Superb! Pur si simplu ma transpune in epoca.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar asta imi doresc. Te mai astept pe blog, Anonimule! :)

   Ștergere