Un copil-rege la Mamaia în vara anului 1928

Regele Mihai I al Romaniei
192 8 - M.S. Regele Mihai
pe plaja din Mamaia
Un articol despre vacanța unui copil la mare în vara anului 1928. Dar nu a oricărui copil: vacanța M.S. Regele Mihai al României. În anul 1928, micul rege avea aproape 7 ani și fusese proclamat  rege deja de un an - în 20 iulie 1927 - după moartea bunicului său M.S. Regele  Ferdinand. Era un copil despărțit de tatăl său, viitorul rege Carol al II-lea, care renunțase la tron și care rămăsese în străinătate înca din anul 1925. De altfel, cu doar câteva zile înante de vacanța la mare pe care o voi descrie în continuare,  la 21 iulie 1928, la cererea principesei Elena, Curtea de Apel București pronunțase divorțul dintre aceasta și Carol, divorț motivat de părăsirea domiciliului conjugal de către Carol al II-lea). În anul 1928, Regele Mihai fiind minor, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență formată din prințul Nicolae, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan.

Regele Mihai I al Romaniei
M.S.Regele Mihai împreună cu
Prințul Filip al Greciei

 pe plaja din Mamaia
Prea mic pentru a se ocupa de "problemele statului", Regele Mihai era un copil care se juca în nisip, care alearga fericit printre valuri sau călare pe ponei. Dar era de asemena un copil urmărit de presă  în vacanțele sale pentru că, nu-i așa, românii trebuiau să știe ce le face suveranul. Voi „decupa” pentru voi din paginile săptămânului "Realitatea Ilustrata” din 11 august 1928 câteva fotografii și pasaje din articolul care descrie vacanța copilului-rege la Mamaia:


Regele Mihai I al Romaniei
În luptă cu valurile
Şi vara aceasta, ca şi în anii trecuţi, Regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia. O deosebire: micul suveran este şcolar. S’ar putea spune: o vacanţă şcolară. Un an întreg de învăţătură, de buchisire a slovelor! Pe plajă, la Mamaia, regele Mihai, a uitat totul. Şi greutăţile Domniei şi neplăcerile studiului. Un colaborator al ziarului „Dacia" l’a urmărit pe micul suveran. L’a văzut dimineaţa, când nisipul mări pare de argint, l’a văzut după amiază când plaja pare stropită cu aur. Viaţa sa este acomodată după cea a semenilor săi, iar preocupările sale precoce, dovedesc o inteligenţă cu adevărat regească. În definitiv blânzii săi educatori au fost bine aleşi, spre a-l întări pe toate căile, pentru înalta misiune ce-l aşteaptă."

MUNCA ÎN AER LIBER


Regele-copil
"În bătaia vântului şi a valurilor spumoase ce ating în treacăt deodată atât țărmul fin cât şi pe regele acestei tări, se joacă graţios pe întinsul nisip al Mamaei. Singur, în costumul obişnuit al băilor, tras pe un corp înroşit până la negru de binefăcătoarele raze ale soarelui, micul monarh sapă din zori şi până’n amurg, cu lopăţica-i de tinichea în dunele nisipoase ce-i înconjoară corpul regesc. Alături de dânsul, cu grebla’n mână, îşi nivelează un loc, blondul Filip, micul principe al Greciei, văr al suveranului. Dar a sosit şi ora băii, când cu gleznele înconjurate de apa sărată a mării, ei îşi răcoresc corpurile dogorâte, trecând apoi la masă."

 CĂLĂRIE


Regele Mihai I al Romaniei
Regele călare condus
de mama sa A.S.R. Elena
"Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se desvoltă fiziceşte tot atât de mult ca şi la minte, nu pot fi decât sporturile şi jocurile inteligente. Să-l vedeţi pe Mihai I, călărind un superb ponney şi parcurgând ţărmul între apă și uscat, în amurg. Apropierea militarilor îl încântă. Exerciţiile studenţeşti (ale elevilor Oficiului Naţional de Educaţie Fizică) îl preocupă îndeosebi. L’am văzut în mijlocul cercetaşilor, modest îmbrăcat ca un oarecare fiu de burghez, cu pălăria albă de dock, cu picioruşele prinse în sandale. O curiozitate specifică copiilor inteligenţi se putea observa la micul suveran prin cercetarea acumulatorului de electricitate instalat în tabără. Privea cu luare aminte şi aştepta explicaţiile mamei sale. Între nisipul încins de soare şi între valurile jucăuşe, regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia care îi este atât de dragă.”


2 comentarii :