De ieri și de azi: Căsătorii încheiate aproape de cer

Recomandări:

Căsătorii încheiate aproape de cer

Țara Moților este un loc cu totul special al României, ascuns în inima munților. Un loc în care mai dăinuiesc tradiții și obiceiuri de ieri - păstrate aproape intacte de-a lungul a multor veacuri. Cel mai important eveniment al “Țării de piatră” – cum mai este denumită uneori această regiune -  a fost întotdeauna și a rămas până în zilele de azi vestitul Târg de fete de pe Muntele Găina. Organizat în fiecare an în cea de-a treia duminica din luna iulie, Târgul de fete adună aici pe toți moții care locuiesc în localitățile înșirate în jurul muntelui. Dar numai pe ei…
 
Muntele Găina

De ce se numește acest munte așa? Legenda spune că aici s-ar fi găsit cândva o mare cantitate de aur și că din groapa în care era ascunsă comoara a zburat o găină cu totul și cu totul de aur, lăsând să cadă în mijlocul populației sărmane din Țara Moților, ouă de aur. 
 
În drum spre târg
 
Un eveniment cu importanță istorică deosebită a avut loc la Târgul de fete din anul 1852. Atunci a fost prezent aici împăratul Franz Iosif. Călătoria suveranului austriac a fost făcuta la sugestia lui Avram Iancu și a dus la o “împăcare a coroanei austro-ungare cu locuitorii Ardealului". În amintirea acestei vizite s’a ridicat o cruce pe platoul muntelui Găina.


Muntele Găina - Târgul de fete de pe acest munte adună în veselie
mulțime de moți din Munții Apuseni (din Enciclopedia fotografică
România  - Imprimeriile Adevărul - 1938)

E adevărat că astăzi marea sărbătoare a moților nu mai este cu adevărat un “târg de fete”. Nu se mai adună aici fete în costum de sărbătoare, însoțite de părinți și de cai de pe care să fie adunată întreaga lor zestre, în căutarea unui “păstor” care să le pețească. Cu toate acestea, târgul de fete a rămas un loc în care se leagă idile care se încheie uneori cu câte o căsătorie. 


 

Târgul de fete de pe Muntele Găina în anul 1932


Îl las acum pe reporterul V. Munteanu al revistei Realitatea Ilustratăsă vă spună povestea Târgului de fete de pe Muntele Găina și a unor tradiții care, în anul 1932, încă se mai păstrau:

Tara Motilor
Târgul începea înainte  de răsăritul soarelui

În ziua de Sf. Ilie satele din Țara Moților rămân dominate de-o singură preocupare: târgul de fete de pe muntele Găina. E ziua în care se uită toate necazurile vieții și în locul lor entuziasmul țâșnește tumultos, până și în cele mai scunde bordeie. Tot timpul este destinat exclusiv pregătirilor în vederea faimosului târg, care se deschide a doua zi, în zorii zilei și care se transformă în cea mai pitorească și mai animată sărbătoare din Munții Apuseni. Odinioară, târgul acesta avea caracterul vulgar și primitiv al târgurilor de sclave din Orient. Faimoșii nemeși și cavaleri teutoni se pretau la rolul sinistru al negustorilor de cadâne. Iobagii Țării Moților furnizau curților trufașe întreg personalul de serviciu; apoi pentru acești nobili, târgul de fete de pe muntele Găina mai însemna o ocazie prielnică pentru a-și satisface multe din fanteziile lor sentimentale.

 
Călătorii în "Țara de piatră" a Apusenilor


Surse:

- articolul “Târgul de fete de pe muntele Găina - semnat  V. Munteanu - publicat în revista Realitatea Ilustrată - numărul din 28 iulie 1932
- articolul “Căsătorii încheiate mai aproape de cer” - semnat George May - publicat în revista Realitatea Ilustrată - numărul din 24 august 1936


6 comentarii :

  1. Foarte frumos articolul; imi place stilul in care este scris, izul acesta de arhaic, felul in care te ajuta sa patrunzi in atmosfera timpului si sa traiesti – chiar daca numai cateva minute – acele traditii si obiceiuri ale locului si timpului respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-a placut articolul De aceea l-am preluat in parte, l-am completat si l-am adus pe blog. Te mai astept... "pe aici" Clara !

    RăspundețiȘtergere
  3. FRUMOASĂ POVESTEA TARGULUI DE LA GĂINA ,SI CANDVA SOACRA MEA IMI POVESTISE CĂ PE VREMEA DANSEI CĂSĂTORIILE INCHEIATE PE MUNTE DĂINUIAU , NU SE DIVORTAU -INDURAU BIETELE FETE DE MOŢ TOT CE LE ADUCEA ZIUA SI NOAPTEA ,ERAU CRESCUTE CU RESPECT ,RUSINOASE , SI CARE SE MĂRITA TREBUIA SĂ STIE LUCRUL SI ROSTUL IN GOSPODĂRIE. ,.

    RăspundețiȘtergere
  4. Divortul - cerut de catre femei - in Romania a inceput sa fie permis abia de la inceputul secolului XX (barbatii puteau sa ceara divortul cu mult inainte). In mediul rural s-a pastrat insa "traditia" de a duce in orice conditii o casnicie mult timp dupa aceea. Chiar si azi exista inca aceasta mentalitate. E rau? E bine?

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar din zori se apucau de băut? Și de dansat.. Păi nu prea era frumos. Și cred că le era somn, de aceea nu și-a găsit toată lumea pereche.. Cum să găsești cu noaptea-n cap, partener pentru toată viața?... Dar e frumos articolul, și pozele sunt chiar făcute de un profesionist. Dar Avram Iancu ce cauta acolo? Voia să se însoare și ce și-a zis :"" bre, nevasta n-am găsit, astea îs somnoroase, alealalte care mănâncă cireșe trebuie să mai crească, ia hai domnule să punem noi de-o conspirație că n-o fi foc. No, hai! "".. Ei, nu a fost așa, dar așa vreau eu să zic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anonimus ramineai daca taceai,AVRAM IANCU cauta alceva decat cirese dar sti bine ,,frate,,

      Ștergere