De ieri și de azi: Breaking News interbelic

Recomandări:

Breaking News interbelic


Breaking News interbelic - Furt în stil american


“La magazinul Resch, din calea Victoriei, un furt de bijuterii, în stil american. Un escroc, de o îndrăsneală nemaipomenită, a furat un săculeț cu briliante, ziua, în amiaza mare, în prezența clienților și a patronului, făcându-se nevăzut printre matinalii trecători ai Căii Victoriei. Escrocul a lăsat în schimbul săculețului cu pietre prețioase, un bilețel cu următorul conținut: ‹‹ I-am văzut pe politiști defilând la 10 Mai pe biciclete, motociclete și automobile, înarmați până în dinți. Am voit să le fac dovada, că, chiar dacă ar avea avioane, tot nu m'ar putea prinde... Mister Mak ››
 
Adevărat sau nu, cert, însă e faptul că, lovitura escrocului a reușit de minune și că polițiștii noștri, pe jos sau pe motociclete, vor trebui să-l prindă cu un ceas mai devreme. Pentru că lovitura a fost dată “în stil american", comercianții din Calea Victoriei au hotărât, ca fiecare în parte să-și instaleze în fața prăvăliei câte o mitralieră și câte un detectiv, bineînțeles, nu dintre aceia “creați pe hârtie" de noua lege a poliției.” 
 
(”Ilustraţiunea Română” – 3 iunie 1931)


1935: 100.000 de oameni în pelerinaj la Maglavit
pentru al asculta pe Petrache Lupu
 

Breaking News interbelic - Cravata contrafăcută


Pe strada Lipscani, un scandal. Un cetățean, care a cumpărat de la un negustor ambulant o cravată cu 20 de lei, protestează că vânzătorul l'a înșelat: cravata nu conține decât câteva imperceptibile firișoare de mătase; restul, ață proastă.
-  Eu nu i-am vândut o cravată de mătase, ci una de mătase cu ață...
Întâmplarea mi-a reamintit următoarea istorioară: La Paris trăia un negustoraș care vindea piftele de carne de... privighetoare și țipa omul cât îl lua gura și oamenii consumau cantități enorme nu atât pentru natura cărnii, cât pentru ieftinătatea piftelelor...
 
Într’o zi, un client, contrariat de această disproporție dintre prețul cărnii de privighetoare și prețul piftelelor, întrebă pe negustor, rugându-l să-i explice această enigmă...
- Nu-i nici o enigmă; răspunse negustorul. Să-ți mărturisesc cinstit: eu amestec carnea de privighetoare cu carne de cal...
- Cum faci?
- Pun un cal - o privighetoare ; un cal - o privighetoare. Şi treaba merge de minune…
 
(”Ilustraţiunea Română” – 3 iunie 1931)

Inaugurarea noului
cinematograf  ARO

Breaking News interbelic -Invazie de lăcuste


Ziarele înregistrează telegrama prefectului de Covurlui prin care se semnalează stoluri imense de lăcuste. În jurul acestei telegrame s’a ivit un alt conflict între gazetele politice. Gazetele opoziționiste susțin că stolurile sunt lăcuste politice, ivite cu prilejul alegerilor; cele guvernamentale susțin, din contra, că sunt lăcustele fostului regim, alungate de actualii cârmuitori. Adevărul e că lăcustele politice sau nepolitice trebuie... alungate, pentru că... sunt lăcuste care mâncând distrug și puținul pe care-l mai avem...” 
 
(”Ilustraţiunea Română” – 10 iunie 1931)

A.S.R.  Principesa  Ileana  şi  Arhiducele Anton de Habsburg
Nuntă princiară la Sinaia:
A.S.R.  Principesa Ileana și Arhiducele Anton de Habsburg

Breaking News interbelic - Accident muzical


“La spitalul din Deva se găsește o femeie cu numele de Gâlcea, care a înghițit muzicuța cu care’și adormea seara copilul. Femeia a repetat fără să fi văzut sau să’i fi spus cineva, scena lui Charles Chaplin din ‹‹Luminile orașului››. Deosebirea e că, după turnare, Chaplin și’a putut arunca muzicuța din gât, pe câtă vreme nenorocita femeie o păstrează și acum în trahee, cântând ziua și noaptea…” 
 
(”Ilustraţiunea Română” – 14 mai 1931)
  


Breaking News interbelic - Machiajul interzis!


S’a revenit asupra măsurii care interzicea accesul în ministere funcționarelor sulemenite, pudrate sau vopsite. Aceasta, în urma protestului formulat de morari și de industriașii de vopsele. A rămas doar chestiunea veșmintelor de mătase pe care o vor rezolva experții tehnici ce urmează a fi numiți de miniștrii respectivi. Se spune că numărul acestor postulate este fantastic. Unii s’au oferit să lucreze, alții să mai plătească ei ceva… Cine n’ar vrea un asemenea control?
 
(”Ilustraţiunea Română” – 14 mai 1931)

Breaking News interbelic - Cinematograful odorant


Ultima noutate: cinematograful mirositor. După cinematograful mut, sonor, vorbitor, iată-l și pe acela... mirositor. Invenția este într’adevăr drăcească: pe viitor, spectatorii vor mirosi parfumul unui sărut..., de cosmeticuri; parfumul florilor, câmpiilor, pădurii; mirosul... băuturilor, al fumului de automobile, revolvere, incendii... Invenția prezintă totuși inconveniente: pentru unele mirosuri care gâdilă nările cum ar fi de pildă praful de pe șosele - spectatorii trebuie să fie armați cu câteva duzini de batiste. În ce ne privește, noi nu vom putea beneficia de aceasta nouă și senzațională invenție deoarece sălile  cinematografelor noastre, atât de prost ventilate, n'ar permite o asemenea tehnică: mirosurile... tari ale sălilor noastre le-ar împiedeca... pe celelalte.
 
(”Ilustraţiunea Română” – 28 mai 1931)

Calul care vorbeste cu lumea
Senzație La Moși: Calul care
vorbește cu lumea
 

Breaking News interbelic - Furtuna și vinul


“O rupere de nori a provocat mari inundații în Capitală. Multe case au fost inundate, iar pompierii care duc adeseori lipsă de apă, au trebuit să pompeze sute de cisterne. La o cârciumă-restaurant, două pompe scoteau pe nerăsuflate, apa din pivniță. Un cetățean, obsedat de o asemenea operație într'un loc “scump inimei sale", s'a repezit la pompieri, strigând:
-  Ajunge! Asta-i o nebunie! Lăsați cârciumarul fără vin...
Un trecător i-a replicat însă:
- Nu-i vin, cetățene; ci apa din vinul cârciumarului!”
 
(”Ilustraţiunea română” – 15 iulie 1931)

Breaking News interbelic - Moda picioarelor goale


A început sfioasă. Doar câteva “excentrice" care nu sau sfiit să parcurgă Calea Victoriei în numele higienei și al unui început de nudism care are avantajul că poate fi tolerat chiar așa, în combaterea rochilor scurte. Vom avea, așadar, pe Bulevard, Calea Victoriei, Lipscani, Smârdan, o expoziție permanentă și ambulantă de picioare groase, slabe, albe, galbene, negre, o infinită gamă care va absorbi atenția celora care până cum admirau fața sau corpul elegantelor noastre. Un progres sau un simptom bolnăvicios?” 
 
(”Ilustraţiunea Română” – 24 iunie 1931)

Nuntasi pe biciclete
O nuntă originală la Brașov: miri și nuntași pe biciclete

Breaking News interbelic - Despre lapte, apă și viermi


Domnul colonel Vizante a întrebat de la tribuna Camerei pe d. ministru de interne dacă știe că lăptăria municipiului București furnizează lapte cu… viermi. Ministru a răspuns promt și lapidar:
- Voi lua măsuri și contra viermilor din lapte și contra celorlalți viermi de la lăptăria municipiului.
Niciodată un deputat care întreabă un ministru n’a putut primi o satisfacție mai mare. Totuși, d. Vizante nu s’a arătat destul de mulțumit. Probabil că inimosul deputat cerea ceva și mai grav: închiderea lăptăriei și transformarea ei... într-un isvor de apă. Sub acest raport, poate fi liniștit – și așa bem în loc de lapte, destulă apă.
 
(”Ilustraţiunea Română” – 15 iulie 1931)

 
 
Sursa: știri publicate în numere din anul 1931 ale săptămânalului “Ilustraţiunea Română” - disponibile în colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor


3 comentarii :

  1. FELICITĂRI! Extraordinară tema blogului, apreciez pasiunea şi efortul depus pentru documentare.Citesc cu plăcere blogul dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult! Sa nu uitam totusi sa si mancam, nu? Apetisanta lasagna de pe blogul tau! : http://samancam.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mi-a plăcut? Machiajul interzis și morarii supărați! Înseamnă că avea dreptate autorul lui Felix și Otilia :,, Dă cucoană cu făină pe obraz! ".. Îmi pare rău că nu spune ce-a vorbit Petrache Lupu la Maglavid.. Cred că era interesat să știm și noi ce a vorbit el cu,, Moșu", cum îi zicea el lui Dumnezeu. Da.. Frumos. Și nunta pe biciclete, și vinul aflat în dificultate, și laptele.. Dar nu cred, cum lapte cu viermi? Nu se poate, ce lapte face viermi? Erau clienți mincinoși..

    RăspundețiȘtergere