De ieri și de azi: Îndatoririle unui copil rege

Recomandări:

Îndatoririle unui copil rege

M.S. Regele Mihai s-a născut în 25 octombrie 1921 la Castelul Foișor din Sinaia. La numai șase ani, copilul căruia îi plăcea să cânte la pian, să joace șah, să-și călărească poneiul sau să conducă mașinuțe devenea Regele României. O copilărie fericită veți spune. Dar nu a fost deloc așa. Micul Rege a domnit aproape trei ani, din luna iulie 1927 și până în iunie 1930. În tot acest timp a crescut despărțit de tatăl său și trebuia să își îndeplinească îndatoririle de suveran al României


Despre această perioadă Regele Mihai își amintea: Aceste ieșiri oficiale, care erau destul de puțin numeroase, constituiau de fapt singurele momente în care participam la viața Regatului, singurele momente în care aveam parte de manifestările de respect datorate unui Rege. La drept vorbind, eu m-aș fi lipsit bucuros de aceste obligații pe care le suportam fără a le înțelege. A-ți îndeplini datoria, atunci când ai șase ani, este întotdeauna o corvoadă. Asistam la parade sau la treceri în revistă militare, ceea ce - departe de a mă distra - îmi provoca un sentiment de plictiseală și de stinghereală. Reîntors acasă, redeveneam un copil retras și singuratic ". (M.S. Regele Mihai în “O domnie întreruptă”, dialog cu Philippe Viguié Desplaces, Editura Libra 1995)


Prima domnie a Regelui Mihai s-a încheiat în 8 iunie 1930, zi în care a fost detronat de propriul sau tată. El a primit atunci titlul – „ridicol” în opinia marelui nostru istoric și om politic Nicolae Iorga - de Mare Voevod de Alba Iulia. Întoarcerea tatălui avea să-i aducă fostului și viitorului Rege noi suferințe. Regina Elisabeta, „mama fostului rege și fosta soție a actualului rege” nu se poate împăca cu aventurile amoroase ale Regelui Carol al II-lea și părăsește România. Mihai, rămas la București, și-a pierdut mama la scurt timp după cei cinci ani în care a crescut în absența tatălui.
 
Nu a scăpat nici de „corvoada” prezenței la evenimentele oficiale. Ce însemna această corvoadă o să încerc să vă arăt în „fotoreportajul” de azi. Am ales o lună a anului 1931 și am cules din revista „Realitatea Ilustrată” toate știrile despre evenimentele la care a participat Voevodul Mihai. Nu uitați ca Voevodul Mihai nu împlinise încă 10 ani:

Derby-Român

 
Duminică  s’a desfășurat la hipodromul Băneasa, clasica alergare „Derby-Român”, într’o atmosferă pe cât de selectă, pe atât de entuziastă. Suveranul, Voevodul Mihai și ex-regina Elisabeta a Greciei au onorat cu prezența lor evenimentul sportiv, aclamați fiind de numerosul public. Clișeele publicate în această pagină, reprezintă pe Regele Carol, Voevodul Mihai, ex-regina Elisabeta a Greciei și d. C. Argetoianu, îndreptându-se spre tribuna regală.” (“Realitatea Ilustrată” – 11 iunie 1931)

Hipodromul Baneasa
La hipodromul Băneasa
 

Exerciții militare

 
Pe câmpia Ghencea din apropierea Capitalei, s’au executat marți 2 Iunie crt., o serie de exerciții militare, pentru atacuri cu gaze și apărare contra lor. Regele Carol, Voevodul Mihai, d-nii miniștri Argetoianu și Manoilescu, au luat parte la desfășurarea operațiilor, interesându-se de-aproape de mersul lor. În fotografie: Voevodul Mihai plimbându-se pe câmpul de exerciții.” (“Realitatea Ilustrată” – 11 iunie 1931)

Pe câmpul de exerciţii

Aniversarea urcării pe tron

 
Ziua de 8 Iunie, aniversarea de un an de la urcarea pe tron a Regelui Carol, a fost serbată cu un deosebit fast în toată țara. În afară de serviciile religioase oficiate în toate bisericile, s’au organizat reviste militare și meeting-uri de aviație în orașele de reședință ale escadrelor aeronautice. Serbările din București, - concomitente cu congresul  internațional de aviație, - au  dat prilej unor excelente manifestații aeriene, printre care și un rallye internațional, cu punctul de reper București. Totodată s’a desvelit la Băneasa o placă comemorativă, pe locul unde a aterizat avionul care l-a adus pe regele  Carol, la 6 Iunie 1930.“ (“Realitatea Ilustrată” – 11 iunie 1931)
  
Regele Mihai
La mitingul aerian de la Băneasa



Caravana Citroen

 
“România a fost vizitată săptămâna trecută de caravana „Citroen”, care a făcut demonstrații automobilistice în toată țara. Fotografia de sus reprezintă pe Regele Carol, primind explicațiuni din partea reprezentantului fabricei, asupra transportării unui tun de câmp prin tracțiune automobilă.” (“Realitatea Ilustrată” – 11 iunie 1931)

Caravana Citroen
Lânga un tun al caravanei Citroen

Ștafeta grănicerilor

 
Suveranul și Marele Voevod Mihai asistând la plecarea ștafetei grănicerilor, care va face ocolul României.” (“Realitatea Ilustrată” – 11 iunie 1931)

Stafeta granicerilor
Salutând plecarea ștafetei grănicerilor

Marele Voevod Mihai a vizitat de curând uscătoria de porumb din Constanța. Lămuririle au fost date de d-nii ing. Gâlcă și arhitect G. Mazilu.” (“Realitatea Ilustrată” – 18 iunie 1931)

Uscatorie de porumb
În vizită la uscătoria de porumb

Congresul internațional al Federației aviatice

 
Concomitent cu congresul internațional al Federației aviatice din întreaga lume, care s'a ținut în București, am avut de înregistrat o serie întreagă de exibiții aviatice, de cea mai mare însemnătate. Printre altele trebuie să menționăm în primul rând sosirea cu avionul a Arhiducelui Anton de Habsburg, logodnicul Principesei Ileana, care și-a pilotat personal aparatul, călătorind singur de la Paris până aci. Totodată au fost în trecere prin România șase avioane de mare bombardament, aparținând armatei franceze și făcând parte din al douăzeci și doilea regiment dela Chartres. Escadrila a sburat sub comanda colonelului Delauney. Raidul Franța-România făcut de această escadrilă, care a trecut Alpii la 5000 metri înălțime, s’a petrecut în cele mai bune condițiuni. Fotografia, reprezintă pe Regele Carol, Marele Voevod Mihai, Principesa Ileana și Arhiducele Anton de Habsburg, la aeroportul Băneasa, după aterisarea escadrilei franceze.” (“Realitatea Ilustrată” – 18 iunie 1931)

Aerodromul Baneasa
Așteptând o escadrilă franceză  pe aerodromul Băneasa

Deschiderea lucrărilor Parlamentului

 
Luni 15 Iunie s’a deschis Parlamentul, ambele Corpuri fiind convocate în incinta Camerei Deputaților, unde Suveranul a citit mesajul regal de deschidere. Fotografiile noastre reprezintă: În prima: Landoul regal coborând dealul Patriarhiei. În trăsură, Suveranul, Marele Voevod Mihai și Principele Nicolae. În a doua fotografie: Regele Carol citind mesagiul de deschidere a corpurilor legiuitoare; în lojă îl putem observa și pe Voevodul Mihai.”  (“Realitatea Ilustrată” – 18 iunie 1931)

Mesajul regal 1931Landou regal
        

La Târgul Moșilor

 
Târgul Moșilor și-a pierdut ceva din farmecul naiv de odinioară, s’a industrializat și aceasta desigur nu poate fi pe placul copiilor. Chiar Marele Voevod Mihai, vizitând deunăzi Moșii, se pare că a avut aceasta impresie, deoarece nu l-am văzut amuzându’se excesiv, pe când era plimbat prin marile magazine de ceramică, 'prin expoziția etnografică, prin pavilionul industrial... E adevărat că s’au rărit acum barăcile acoperite cu câte-o rogojină, corturile zdrențuite, dar a pierit odată cu ele și ceva din sgomotoasa veselie de altădată. Încercarea puterii și-a schimbat capsa pocnitoare cu un bec electric, caruselul e pus în mișcare de un motor de automobil, iar lampa de carbid, e înlocuită cu lumină electrică. Pare că nici circurile nu mai sunt atât de interesante ca atunci când Marele Voevod, avea numai câțiva anișori și când vedea pentru prima oară elefanți, cu pielea ca de pneu de automobil și maimuțe ridicule. Acum Marele Voevod, a privit cu oarecare blazare, e aproape un adolescent - cu o seriozitate nedesmințită de nici un zâmbet, agilitățile grotești ale maimuțelor și clownii  pudrați din arene. Tot sportul a rămas ultimul refugiu, chiar în acest târg al Moșilor în care distracțiile americane abundă.
 
Targul Mosilor
La expoziția etnografică  din Târgul Moșilor

Un sport nou pentru Măria Sa Mihai a fost în întortochiatul Montagne Russe. Însoțit de colonelul Grigorescu, Marele Voevod s’a suit cu un curaj imperturbabil în vagonet și a făcut întreaga călătorie uruitoare, cu hopurile ei și virajele ce amețesc, gustând farmecul acestei viteze, plină de surprize. Când vagonetul, - după ocolul aerian - a ajuns în punctul de unde pornise, Voevodul a cerut să se mai dea odată în Montagne Russe. Evident însă că se cere oarecare prudență, atunci când e vorba de amețitorul Montagne Russe și de un vlăstar de viță regală, așa că dl. colonel Grigorescu a sfătuit protocolar pe Măria Sa să renunțe la prelungirea unei călătorii pe eșafodajul din Luna Park.
 
Se pare însă că Voevodul a pus condițiuni: l-au atras niște automobile electrice, ce fac un sgomot asurzitor și au trolee ca tramwayele și iată pe severul colonel alături de Marele Voevod la volan, în acel automobil cărucior, care are o cârmă de direcție atât de rudimentară, încât merge într’adevăr  pe două poteci, luând-o când la dreapta când la stânga. Dar amețirea intră în farmecul distracțiilor dela Moși. În fine, dacă n’ar fi fost Montagne Russe, Voevodul n’ar fi plecat cu impresii atât de puternice din Târgul Moșilor. La plecare potrivit tradiției, un invalid i-a oferit baloane, care fâlfâind în urma mașinei provocau exclamațiile trecătorilor:
-  Voevodul a fost la Moși !“
(“Realitatea Ilustrată” – 18 iunie 1931)

Voevodul Mihai in Montagne Russe
În Montagne Russe în Târgul Moșilor

Marele Voevod Mihai primește pe scările palatului regal, ștafeta grănicerilor care a făcut ocolul României.” (“Realitatea Ilustrată” – 25 iunie 1931)

Stafeta granicerilor
Primind ștafeta grănicerilor

Suveranul şi Marele Voevod Mihai, au vizitat săptămâna trecută Postul Central de pompieri. (“Realitatea Ilustrată” – 25 iunie 1931)

Postul Central de Pompieri
În vizită la Postul Central de Pompieri

 Caravana Ford

 
“După Caravana “Citroen”, o nouă manifestare automobilistică ne-a vizitat țara: Caravana “Ford”. În fotografie: Suveranul cu Voevodul Mihai primind explicațiuni în Piața palatului regal, din partea conducătorului caravanei Ford.” (“Realitatea Ilustrată” – 25 iunie 1931)

Caravana Ford
Primind Caravana Ford

Notă: Publicațiile citate au fost răsfoite din colecția Bibliotecii digitale a B.C.U. "Lucian Blaga" Cluj-Napoca

(articol publicat în: iulie, 2014; ultima actualizare: decembrie, 2022) 

12 comentarii :

  1. Maricel, sunt oripilat de calitatile conferite lui Mihai... "Majestatea Sa" este o formula cu care te adresezi unui rege, nu unui fost rege, iar Mihai nu mai e rege din 1947. Apoi, e bine sa amintim de el, dar hai sa n-o facem in necunostinta de cauza, adica, daca tot vorbim povesti din epoca, sa le punem pe tapet si pe alea care nu suna atat de poetic. Sa spunem ca in calitate de rege a conspirat impotriva Romaniei si in beneficiul URSS, impreuna cu Maniu, Mihalache, dar si cu agentii Moscovei, asa cum o spune in Memoriile sale si Mihail Sebastian. Abandonarea tarii in bratele rusilor, contra cost il face un personaj detestabil, ce merita pus la zidul infamiei. Eu am trecut de varsta povestilor romantice, fie ele cu balbaiti tradatori sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Dragos. O sa incerc sa iti raspund punctual, fara a incerca sa deschid o polemica pe tema calitatilor sau a defectelor Regelui Mihai:
    - am recitit articolul si nu am gasit nici macar o lauda la adresa lui; aici cel putin am incercat doar sa "recompun" o luna din viata lui publica din perioada copilariei;
    - Mihail Sebastian spune in memoriile lui ca.... Chiar am citit memoriile lui Mihail Sebastian si nu tin minte sa fi gasit referiri la aceasta conspiratie - poate ma insel. Sa nu uitam insa ca Mihail Sebastian a fost un evreu - pe care eu il apreciez in mod deosebit - prieten bun al lui Lucratiu Patrascanu si cu certe simpatii comuniste; simpatii pe care le pot intelege - tinand cont de perioada antisemita pe care a traversat-o - in perioada in care conducatori ai Romaniei au fost Regele Carol al II-lea si Maresalul Antonescu ( nu Regele Mihai).
    - nu cred ca Maresalul, Regele Mihai sau clasa politica din Romania puteau sa ne intoarca din drumul pe care am pornit incepand cu anul 1945; nu uita ca Romania era o tara ocupata de trupele sovietice si ca jocurile fusesera demult facute. Nu vad ce ar fi avut Stalin de conspirat si cu cine - atat timp cat Romania era deja ocupata si sub conducerea efectiva a oamenilor lui - cu acceptul tuturor celorlalte puteri mondiale.. Daca e sa reprosam ceva - o putem face puterilor occidentale sau Statelor Unite. Daca macar noi am avut, in parte, vina de a fi luptat de partea Germaniei, explica-mi "alunecarea" Poloniei in zona controlata total de sovietici.
    - in mod uzual te adresezi unui fost presedinte cu "d-le Presedinte", unui fost ministru cu "d-le Ministru" si unui fost rege cu "Majestate" - indiferent de aprecierea pe care o ai asupra modului in care si-au exercitat functiile.
    Cat despre referirea la defectul de vorbire al fostului rege, nu cred ca e eleganta si ca isi are locul intr-o discutie serioasa...
    Am raspuns mai pe lung decat imi propusesem... Te mai astept pe blog, Dragos, chiar daca pe alocuri (sau tocmai pentru ca) parerile noastre nu coincid!

    RăspundețiȘtergere
  3. As vrea sa corectez cateva lucruri, poate nu foarte bine abordate de mine anterior... O sa incep cu coada: formularea diplomatica la care faci referire se aplica ministrilor, ambasadorilor si presedintilor, nu si fostilor regi. De ce? Pentru ca uzual, daca un rege abdica, un altul se urca pe tron in locul lui si aceluia i se va spune "Majestate". In presa bulgara care stie acest detaliu, nu s-a vorbit niciodata despre "majestatea sa, primul ministru al Bulgariei". Faptul ca nu ai gasit in Memoriile lui Sebastian ceea ce spuneam, e corectabil, pentru ca pot sa-ti dau eu volumele, in pdf.Spui ca nu lauzi persoana, ceea ce in sens strict asa e, dar o faci indirect, povestind copilaria unui personaj odios, ca pe o epoca fericita pentru Romania, cand, de fapt, adevarul e diferit. M-am ferit sa abordez perioada sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial la modul general sau generalizand. M-am referit punctual la conspiratia lui Mihai cu agentii Moscovei si IN FOLOSUL (nu impreuna cu) lui Stalin. Polonia a cazut tocmai din cauza acestui complot care, pus in practica, l-a ajutat atat de mult pe Stalin, incat i-a dat Pobeda autorului principal. Ce sa reprosam altora, cand prima tradare a fost la 23 august si a doua, in 30 decembrie 1947. Subiectul e atat de usor de abordat istoric, dar si atat de lung ca argumentatie, incat merita sa-l dezbatem separat, daca asta te intereseaza. Eu am documentat toata cercetarea, iar faptele (nu vorbele mincinoase) sunt indubitabile. Daca s-ar deschide anumite arhive, am putea descoperi si lucruri mult mai ticaloase, dar atat timp cat ele inca nu sunt publice, ne pastram la cele pe care le avem, ca sunt suficiente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu Simeon va-nselati, bulgarii i-au spus Majestate atat in 1943-46, cat a fost rege minor, si asa ii zic si acum. Ca nu-i zic unii mai needucati, e altceva, dar asta o-ntalneam si la noi. Apelativul "Majestate" e intr-adevar pt regele in functie. Or, in cazul nostru abdicarea fiind nula de drept, republica exista numai de facto, nu si de jure. Romania de jure este Regat in continuare, si de aceea societatea, recunoscand lucrul asta, i s-a adresat ca atare Regelui Mihai, si i se adreseaza si azi la fel sefului actual al Casei Regale.
      In rest, elucubratiile istorice debitate nu merita nici cel mai marunt comentariu, toti marii istorici ar rade cu pofta de fantasmagoriile dlui Gros

      Ștergere
  4. Suntem singura tarä din lume cu statut de Republicä - deci având un Presedinte, dar si un Rege - ciudat nu? Chiar dacä se tot aratä cä "Dracul nu este asa de negru cum pare", istoria - asa cum e ea... si supravietuitorii nu uitä. In anii 90 presa sträinä URLA din totzi plämânii cum EX. Regele Mihai a vândut timbrul rar BLAUE MAURITIUS pe suma de 2,5 milioane de dolari, DAR, nu a dat un singur cent ajutor pentru orfelinatele din România - care erau arätate zilnic la TV-ul românesc. Si asta in timp ce in TOATE bäncile din Austria existau CEC-uri de complectat cu contul Bäncii Nationale Române, pt. ca doritorii sä trimitä bani, pt. ajutorarea copiilor români. Si s-au strâns bani frumosi – unde au ajuns este altä intrebare...Ca apoi Ex. regele sä tot incerce sä revinä in tarä, pânä când, pt.a câstiga o campanie electoralä (si sä se uite mineriadele) Ion Iliescu l-a primit. Si asa, incetisor, incetisor "cu duhul blândetzii" a inceput sä tot cearä. Si dacä ar fi dupä el, i s-ar da jumate tara. Pelesul a fost fäcut si cu contributzie publicä, iar ani de zile a fost tot renovat DOAR din banii statului. Regii aveau un salariu fix, iar Carol I - care fäcea parte dintr-o ramurä säracä a familiei de Hohenzollern a venit in România cu o valijoarä - cu sigurantä cä nu era plinä de briliante. Actual, casa de Hohenzollern l-a repudiat pe Ex. regele Mihai, deoarece DOAR conducätorii ei au dreptul sä dea titluri de noblete, ori Ex. regele Mihai l-a fäcut pe fostul actor Duca, principe - doar pt. faptul cä s-a cäsätorit cu fata lui mult mai bätrânä. Si intr-o vreme acesta chiar a intentzionat sä devinä Presedinte - eventual sä reintoarcä monarhia, dar si-a retras candidatura. Iatä un comentariu din ziarele vremii (2009) Principele Radu Duda, primul candidat la alegerile prezidentiale, a fost timp de sase ani subventionat de statul roman (..)Principele a primit in fiecare an diverse sume de bani de la bugetul statului. Potrivit rapoartelor de activitate depuse de principe, banii primiti de la bugetul de stat au fost destinati activitatilor de lobby pentru integrarea Romaniei in UE si apoi pentru diverse activitati de promovare a tarii pe plan international. In cei sase ani de activitate, statul roman a finantat activitatea principelui Radu cu peste 4,2 de milioane de lei noi si un salariu de 4.300 de lei(...)pentru a face lobby si pentru a promova Romania peste hotare. Si ce a fäcut? Potrivit rapoartelor anuale intocmite de Duda in calitate de reprezentant special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila, el a promovat Romania si in destinatii exotice precum Polul Nord si Senegal. Pentru a promova imaginea Romaniei in lume, principele a participat la un seminar pe tema incalzirii Globale la Polul Nord. In Senagal, Duda i-a cerut ministrului apararii sa trimita tineri senegalezi sa studieze in institutiile de invatamant militar romanesc. Uite domnule ce lobby eficient... De fapt A PÄPAT banii Si o intrebare: Din ce a träit Fostul rege MIHAI, in Elvetia, cu o casä plinä de fete si färä nicio meserie? Si nu a dus-o räu deloc. Chestia cu garniturile de tren e contestatä si se vrea uitatä. Dece nu cäutati in ziarele vremii si subiectul ästa? Ultimul Impärat din dinastia Habsburg - Carol I al Austriei, predecesorul lui Franz Josef, a fost EXILAT din Austria in 1919. Stefan Zweig relateazä cum in gara din Viena, ultimul impärat, cu sotia, 6 copii SI DOUÄ VALIZE, au päräsit Austria. De altfel, de prea mult bunä stare a murit in 1922 de tuberculozä, in Portugalia. Citesc cu enormä pläcere rubrica Dvs. dar acest subiect ar fi fost mai bine sä nu-l abordati.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok. Atat pentru Dragos cat si pentru Anonim:
    Chiar nu imi dau seama cu ce am "gresit". Am publicat un articol in care am relatat, culegand din presa anului 1931, evenimente la care a participat Voevodul Mihai. Nu am facut aprecieri relativ la monarhie sau la "epoca relativ fericita a Romaniei". Chiar daca as fi facut-o - ar fi fost vorba de opinii proprii - ceea ce nu cred ca ar fi fost ceva gresit. Tocmai asta e unul dintre singure castiguri ale schimbarii politice din 1989 - posibilitatea de a ne exprima opiniile liber. Repet insa ca in acest articol nu am facut-o si ca in general, pe acest blog, evit sa apar o cauza sau alta si ca incerc sa culeg pentru voi "imagini" din cotidianul Romaniei acelor ani. Aruncand numai o privire pe titlurile articolele o sa vedeti ca incerc sa prezint Romania acelor ani asa cum era, cu "lumini si umbre" - cu partea frumoasa si moderna dar si cu zonele in care mizeria era dominanta. Daca reusesc sau nu o sa-mi spuneti voi...
    In general, evit sa judec societatea si personajele acelei lumi doar in tonuri de alb sau negru. Si mai incerc sa va arat cat de mult societatea romaneasca a acelor vremi se aseamana cu cea de azi: "Alte masti / Aceiasi scena".
    Cam atat, acum. Ma bucur sa va citesc opiniile sau impresiile - sper sa o mai faceti. Marcel

    RăspundețiȘtergere
  6. Sigur. Ai o culegere faina de articole. Sper sa reusesti si pe mai departe mentinerea obiceiului de a publica si din cele ``de ieri`` si ``de azi``....:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Sigur. Ai o culegere faina de articole. Sper sa reusesti si pe mai departe mentinerea obiceiului de a publica si din cele ``de ieri`` si ``de azi``....:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și uneori "de ieri" în antiteză cu "de azi". Mă joc cu timpul. Uneori îmi iese, cred... :) Mulțumesc Elena. Te mai aștept pe blog!

      Ștergere
  8. Mi-a placut articolul, foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere