De ieri și de azi: Un copil-rege la Mamaia în vara anului 1928

Recomandări:

Un copil-rege la Mamaia în vara anului 1928

Vă propun azi un articol despre vacanța petrecută de un copil, la mare, în vara anului 1928. Nu este vorba însă de un copil oarecare: subiectul principal al articolului este M.S. Regele Mihai al României. În vacanța petrecută la Mamaia, Regele Mihai îl avea partener de joacă pe Prințul Filip al Greciei, mai cunoscut ca Prințul Filip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În anul 1928, micul rege avea aproape 7 ani și fusese proclamat rege deja de un an - în 20 iulie 1927 - după moartea bunicului său M.S. Regele Ferdinand. Era un copil despărțit de tatăl său, viitorul rege Carol al II-lea, care renunțase la tron și care fusese exilat încă din anul 1925. De altfel, cu doar câteva zile înainte de vacanța la mare, în 21 iulie 1928, la cererea principesei Elena, Curtea de Apel București pronunțase divorțul dintre Elena și Carol, divorț motivat de părăsirea domiciliului conjugal de către Carol al II-leaÎn anul 1928, Regele Mihai fiind minor, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență formată din prințul Nicolae, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan.

M.S. Regele Mihai împreună cu Prințul Filip al Greciei 
(Prințul Filip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a) 
pe plaja din Mamaia


Prea mic încă pentru a se ocupa de "problemele statului", Regele Mihai era un copil care se juca în nisip, care alerga fericit printre valuri sau călare pe ponei. Era de asemenea un copil urmărit permanent de presă pentru că, nu-i așa, românii trebuiau să știe ce le face suveranul. Am „decupat” pentru voi din paginile săptămânalului "Realitatea Ilustrata”, numărul din 11 august 1928câteva fotografii și pasaje din articolul în care este descrisă vacanța copilului-rege la Mamaia:

Regele Mihai I al Romaniei
1928 - M.S. Regele Mihai pe plaja din Mamaia
   

Regele Mihai la Mamaia

 
Și vara aceasta, ca și în anii trecuși, Regele Mihai îşi petrece vacanța la Mamaia. O deosebire: micul suveran este școlar. S’ar putea spune: o vacanță școlară. Un an întreg de învățătură, de buchisire a slovelor! Pe plajă, la Mamaia, Regele Mihai a uitat totul. Și greutățile Domniei, și neplăcerile studiului. Un colaborator al ziarului "Dacia" l’a urmărit pe micul suveran. L’a văzut dimineața, când nisipul mări pare de argint, l’a văzut după amiază când plaja pare stropită cu aur. Viața sa este acomodată după cea a semenilor săi, iar preocupările sale precoce, dovedesc o inteligență cu adevărat regească. În definitiv blânzii săi educatori au fost bine aleși, spre a-l întări pe toate căile, pentru înalta misiune ce-l așteaptă."

Regele Mihai I al Romaniei
În luptă cu valurile

Prințul Philip la Mamaia


"În bătaia vântului și a valurilor spumoase ce ating în treacăt deodată atât țărmul fin cât și pe regele acestei țări, se joacă grațios pe întinsul nisip al Mamaiei. Singur, în costumul obișnuit al băilor, tras pe un corp înroșit până la negru de binefăcătoarele raze ale soarelui, micul monarh sapă din zori și până’n amurg cu lopățica-i de tinichea în dunele nisipoase ce-i înconjoară corpul regesc. Alături de dânsul, cu grebla’n mână, își nivelează un loc, blondul Filip, micul principe al Greciei, văr al suveranului. Dar a sosit și ora băii, când cu gleznele înconjurate de apa sărată a mării, ei își răcoresc corpurile dogorâte, trecând apoi la masă."

Regele-copil

 

Regele Mihai pe plajele din Mamaia


"Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se desvoltă fizicește tot atât de mult ca și la minte, nu pot fi decât sporturile și jocurile inteligente. Să-l vedeți pe Mihai I, călărind un superb ponney și parcurgând țărmul între apă și uscat, în amurg. Apropierea militarilor îl încântă.


Regele Mihai I al Romaniei
Regele călare însoțit de mama sa A.S.R. Elena

Exercițiile studențești (ale elevilor Oficiului Național de Educație Fizică) îl preocupă îndeosebi. L’am văzut în mijlocul cercetașilor, modest îmbrăcat ca un oarecare fiu de burghez, cu pălăria albă de dock, cu piciorușele prinse în sandale. O curiozitate specifică copiilor inteligenți se putea observa la micul suveran prin cercetarea acumulatorului de electricitate instalat în tabără. Privea cu luare aminte și aștepta explicațiile mamei sale. Între nisipul încins de soare și între valurile jucăușe, regele Mihai își petrece vacanța la Mamaia care îi este atât de dragă.”




3 comentarii :

  1. Foarte frumos articol. Era un copil frumos și inteligent. Înseamnă că dacă la șapte ani era în vacanță, a început școala devreme, la șase ani. Au fost cărți cu fotografiile lui din copilărie la editura Albina, am avut una în casă, din păcate a dispărut, ca un lucru frumos și rar care dacă nu e încuiat dispare.

    RăspundețiȘtergere