De ieri și de azi: Telegraphul și "Ştirile de la ora 5"

Recomandări:

Telegraphul și "Ştirile de la ora 5"

Ştirile de tip tabloid sunt nelipsite azi de pe micile ecrane sau din paginile gazetelor - fie că ele apar în format clasic sau electronic - și fac deliciul publicului. De ce? Probabil pentru ele că ne satisfac plăcerea de a bârfi. De asemenea, știrile din categoria "senzaționalului" sau cele o care pun în prim-plan fapte care ar putea atenta la siguranţa noastră, au un impact garantat. Senzaționalul nu e însă o găselniţă a presei actuale. Acest tip de presă a apărut pe la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu primele ziare de mare tiraj. Începând din acei ani noi cititorii, fie că recunoaștem, fie că nu, reacționăm la articolele care ne dau informaţii despre crime, violuri, tâlhării, atentate sau altele de acest gen. Vrem sau nu vrem, le citim și dicutăm despre ele. Dacă nu am reușit să vă conving, poate că să o facă câteva știri culese de prin gazetele românești ale anului 1886:


Mare scandal

"Indivizii Nae Chris., Iosif S. și Franț H. sunt oameni de bucluc. Ieri, neavând pesemne altceva de lucru, se vorbesc câteşitrei şi dau năvală în prăvălia lui Stan F., din şoseaua Ştefan cel Mare, sparg lucrurile aflate în prăvălie, sparg geamurile şi încă multe altele. Dl. Stan F., care din auzite ştie că într-un stat organizat proprietatea este garantată prin legi şi astfel nimeni nu o poate nimici sau însuşi pe nedrept, în unire cu alţii a legat cobză pe cei trei năvălitori şi i-a dus la răcoare".


Călcat de cal

"În ziua de 22 iunie pe la orele 4 p.m., locuitorul Nicolae I. N. din comuna Brezoaele, plasa Bolintinului, judeţul Dâmboviţa, a călcat cu calul pe consăteanul sau Tică Negoiţă, care a şi încetat din viaţa în acea zi. Inculpatul împreună cu actele de constatare s-au trimis parchetului."

Stiri tabloide - stirile de la ora 5

Înecată

"Femeia Elena lui Gabur, în etate de 70 de ani, de loc din comuna Bârgăoani, judeţul Neamţ, a venit la o soră a sa Catrina Bordianu în comuna Tupilaţi, din acest judet. În seara zilei de 25 iunie curent, numita a mers apoi la cârciumă împreună cu sora sa si cumnatul său Gheorghe Bordeianu, unde bând vin, a plecat singură şi voind a trece pârâul Valea Alba pe o punte, a căzut de pe ea şi s-a înecat. Cadavrul acesteia scoţându-se s-a înmormântat."

Stiri tabloide



Oameni periculoşi

"Ştefan D. nu este om de glumit. Când i se aprind paiele în cap, apoi ţine-te pânză să nu te rupi. Ieri având o mică daraveră cu un domn Petre N., se repezi tam-nisam cu un cuţit spre acel domn şi voi să-l înjunghie. Planul din fericire nu i-a reuşit; mai mulţi oameni sărind într-ajutor l-au dezarmat şi l-au dus la locul cuvenit."

Stiri tabloide

Evenimentele devin din ce în ce mai grave:

Monstru

"Fata Anita, în etate de 19 ani, fiica locuitorului Ioje G. D. din comuna Răchiteni, judeţul Roman, în ziua de 26 iunie, a născut un monstru mort de sex feminin..." (doar pentru cei curajoși: continuarea știrii se poate citi în decupajul alăturat).

Stiri tabloide


Mort în apă fiartă


"În ziua de 19 iunie pe când femeia Safta T. prepara scăldatoarea lehuzei Sanda M. din comuna Crucea de Sus, judeţul Putna, a căzut în găletarul cu apă fiartă un copil în etate de 2 ani ce se afla în casă, care după 2 zile de suferinţă a încetat din viaţă."


Stirile de la ora 5

“Toate-s vechi si nouă toate” – nu-i așa?

Ştirile sunt preluate din numerele publicate în zilele de 2 februarie 1886 și 7 februarie 1888 ale ziarului:





8 comentarii :

  1. Intr-adevar se aseamana stirile tabloid de azi cu cele din trecut , doar ca cele de atunci sunt mai alambicat si mai haios scrise,dupa parerea mea ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu gasesc ca stilul in care sunt scrise il face pe cititor sa se simta apropiat de cel care ii "povesteste" ce se mai intampla pe ici si pe colo, inca nu aparuse limba de lemn si expresiile gatac onfectionate si asta da un parfum aparte ...Toate bune si frumoase, Marius, dar acum ma voi chinui sa public mesajul digitand codici dupa codici ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. De data asta a fost simplu ...era doar din cifre si l-am dibuit repede... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Se vede diferența și rafinamentul stilului scrierii din acea vreme! Chiar dacă sunt dramatice, cursivitatea descrierii le estompează această caracteristică. Nu am văzut: ȘOC,PANICĂ, TEROARE și alte epitete care nasc atât de multe boli cardiovasculare! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce să ne facem, lumea se mai și schimbă. În rău din păcate! :))

      Ștergere
  5. Banal, plictisitor de banal. Nu se compară cu contemporaneitatea. Bunăoară, menţionările aproape zilnice ale LIMBII ROMÂNE DE LEMN, vorbită de o anume PERSONALITATE POLITICĂ, nu se vorbeşte de OUG-eurile votate „în miez de noapte, când orice şoapte, au amuţit”, de modificări SURPRIZĂ ale legilor ţării, ale constituţiei. Evident, toate făcute în „interesul poporului” a cărui voturi au fost cumpărate cu un MIZILIC ELECTORAL – ceva ulei, zahăr, făină, festinuri cu mititei, bere şi mai ales MULTE PROMISIUNI. „Minciuna stă cu regele la masă, dar asta-i cam de multişor poveste, de când sunr regi, de când minciună este, duc împreună cea mai bună casă. Ce ţară fericită majestate, se lăfăieşte gureşa minciună, de parcă Dumnezeu v-a pus cunună, de-nţelepciune şi de bunătate”... NIMIC NOU SUB SOARE...

    RăspundețiȘtergere
  6. Măcar o dată pe săptămână, dacă nu în fiecare zi, avem ce vedea : unul a dat foc uneia fiindcă s-a băgat peste relația lui cu alta.. Unul s-a aruncat de la etaj.. Altul a îndrugat verzi și uscate despre unul care s-a supărat foc și a cerut daune.. Altul.. Altceva.. Un sportiv a zis hop înainte să sară puntea, drept care a căzut în baltă și a pierdut locul unu în ierarhie. Un președinte nu vrea ajutor pentru amărâți, inventând nu știu ce minciuni cum că ar fi pus unii otravă în borcanele cu fasole cu costiță.. Un nebun a dat foc la un morman de gunoi și au ars patru case.. Un boschetar a găsit într-o pungă de hârtie patru căței și un copil de trei zile.. Un doctor nu avea tertefloagele doveditoare.. Subiecte? Hă - hă, câte vrei! 😊
    Mie mi-a plăcut articolul. Mulțumim pentru că l-ai găsit și l-ai adus pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place content-ul, sa mai postati!

    RăspundețiȘtergere