De ieri și de azi: Deserturi din carnețelul cu rețete al străbunicii

Recomandări:

Deserturi din carnețelul cu rețete al străbunicii

Din articolele cu sfaturi cosmeticepovețe medicalesfaturi pentru gospodărie sau de bună purtare în societate publicate în revistele dedicate doamnelor și domnișoarelor pe la începutul secolului al XX-lea, nu puteau să nu lipsească rubricile cu rețetele culinare. Am selectat din aceste rubrici câteva rețete interesante, din păcate neasezonate și cu fotografii ale creațiilor culinare. Voi încerca să suplinesc aceste fotografii – încercând totuși să redau ceva din parfumul epocii – cu rochii la modă prezentate în periodicele vremii (revista "Moda Șic Ilustrată" – numere din anul 1914). 
 
 
Dacă veți avea nelămuriri referitoare la punerea în operă a rețetelor, nu pot decât să vă rog să vă adresați pentru completări autorilor acestora, respectiv cititoarele revistei "Moda Nouă Ilustrată" din anul 1907, ele fiind cele care au trimis redacției toate rețetele: d-rele "Fulga", "Dorpribeag", "Ulpia Floarea Muscelului", "Fetița dulce" și "Bruneta de pe malul Râmnicului". Lămuririle le veți găsi, sper, la rubrica "Poșta redacției". Ca să vă ajut puțin în eventualele voastre tentative voastre culinare am să fac câteva precizări în privința unităților de măsură folosite pe etunci:

- Dram: 3.38 g.
- Oca: 1.272 kg.
- Litră: 318 g.



BEIGNETS DE MERE ȘI DE FRUCTE


"Aluat pentru Beignets: Se amestecă faină cu gălbenușuri de ou, se pune apă caldă și puțin unt topit, asemenea și spumă de albușuri și puțină sare; se bat toate împreună până se face aluatul destul de vârtos spre a putea acoperi fructele ce voiește cineva a le pune într’ânsul.


Beignets de mere şi de fructe: Se pot face din orice fructe, tăiate, în rondele, apoi scoțându-le pielea, sâmburii şi miezul, puindu-le câteva ore în rachiu, mastică, în coniac  sau rom, Kirsch etc., cu zahăr, apă de flori şi miez de lămâie. Se moaie fiecare rondelă în aluat şi se prăjeşte în tigaie cu unt; apoi se aşează pe farfurie, se presară  cu zahăr pisat şi se plimbă peste zahăr lopăţica arsă în foc să se rumenească şi să se coloreze."





ÎNVÂRTITĂ DE CIOCOLATĂ


"Se ia cam juma' de oca făină, se pune un ou întreg şi un gălbenuş, apă caldă cât va trebui şi se lasă să stea câtva timp; dup’aceasta se întinde aluatul cât se poate mai subţire, şi se lasă puţin a se răci; atunci se stropeşte cu o lingură de unt, se ia două bucăţele de ciocolată rasă, 40 dramuri migdale pisate şi 15 dramuri zahăr şi amestecându-le împreună se presară aluatul şi apoi se stropeşte cu 5 linguri de smântână dulce de lapte fiert, se înveleşte învârtita, se pune în formă în jăratec şi sus şi jos şi se lasă să scadă."


ȘATO DE OREZ


"Se fierbe orez cu lapte, scorţişoară, vanilie şi zahăr, se lasă apoi să răcească. Se pun într’un castron 2-3 ouă numai gălbenuşurile şi o lingură de unt proaspăt şi se amestecă bine, apoi se pune peste orezul fiert. Se unge o cratiţă cu unt proaspăt şi se pune peste unt şocolată sau pesmet pisat; punându-se orezul în cratiţă, se dă la cuptor. După ce şatoul este copt, se pune cca ½ litru vin negru, bun spre a se fierbe cu scorţişoară şi, după ce vinul este fiert, se pune un gălbenuş de ou în acest vin, dar vinul să nu fie tocmai fierbinte. Se amestecă apoi bine şi se pune peste orezul fiert, şi în urmă se serveşte la masă."


BUDINCĂ DE PÂINE


"Se ia franzelă albă, nu proaspătă. Se taie bucăţi mărunte, se pune într’un castron mare, se toarnă lapte, punând şi sare, zahăr, puţin rom, stafide negre şi roşii, câteva gălbenuşuri de ouă, de asemenea şi albuşuri, bătute înainte de a se amesteca. Când toate sunt amestecate bine, se pun într’un vas preparat cu pesmet şi uns cu unt, apoi se dă la cuptor sau maşină spre a se coace, învârtind vasul împrejur. Când e bine rumenit, se servă. Şi poftă bună!"

Carte de rețete

BUDINCĂ DE GRIȘ LA MINUT


"Se ia două pahare de smântână şi un pahar grișă, sarea trebuitoare, patru linguri de zahăr pisat, mesteci la un loc, ungi tigaia cu unt, presari puţin posmag şi torni tot amestecul în tigaie şi dai la cuptor sau rulă, dar să nu fie tare încins."

CAIMAC


"Puneţi o tingire la foc, vărsaţi în ea puţină apă, cam 10-15 dramuri pentru o oca de lapte; puneţi apoi şi laptele. La început daţi la foc mai iute, apoi mai domol, lăsaţi să fiarbă trăgând mereu spuma la mijloc ca să nu dea în foc. După ce va fi scăzut destul, luaţi-l de la foc, acoperiţi tingirea cu un servet ud, bine stors, şi cu un capac deasupra; lăsaţi-l să stea 24 ore la un loc răcoros. Scoateţi apoi caimacul şi cu laptele rămas gătiţi altceva." 


PASCĂ CU ŞOCOLATĂ


"Se ia un pachet şocolată de cea groasă şi se rade într’o farfurie. Se pun peste ea câteva ouă (după cantitatea şocolatei), o ceaşcă de lapte şi un pumn de migdale tăiate lungăreţe şi se bat bine toate la un loc. Apoi punem pasca în tavă, turnăm şocolata peste ea şi o punem în cuptor la un foc potrivit să nu se ardă. Aluatul pentru pască se face ca şi cel de cozonaci." 

OUĂ CU MERE


"Sparge 6 ouă, despărţind albuşurile de gălbenuşuri şi le amestecă bine pe aceste din urmă, adăugând două cescuţe de zahăr pisat, smântână proaspătă şi un pumn de făină, fără să uiţi un aromat, fie vanilie în pulbere, coajă de portocale etc. Bate în urmă albuşurile şi zăpada deasă amestec’o cu restul. Pe de altă parte cojeşti şi tai felii 6 mere, le rumeneşti câteva minute cu unt, pe urmă le aşezi într’o tingire; acoperă merele, după ce le-ai presărat cu pesmet, cu ouăle bătute. Pune tingirea la cuptor şi lasă omleta să se coacă repede. Când a crescut retrage-o din cuptor şi serveşte-o caldă la masă. Poţi prepara acest desert cu orice fruct proaspăt sau conservat."


SALICANE


"Se face o cocă dintr’un klgr. făină, 7 ouă, albuşul fiind bătut de o parte iar gălbenuşul amestecat cu făina, un pahar de lapte, un pahar de zahăr pisat cu vanilie, o ceaşcă de unt topit şi de 20 bani salicane (carbonat de amoniu) pisat într’o piuliţă de lemn. Se frământă bine la un loc până face băşici. Se taie coca în mai multe bucăţi, se întinde fiecare pe rând, se taie în diferite forme, se ung pe deasupra cu ouă şi zahăr pisat mare. Tava se presară cu făină sau posmag şi în urmă se aşează formele lăsând distanţe între ele, fiindcă cresc. Coca se face puţin mai groasă ca cea de tăiţei."
 
(articol publicat în: februarie, 2014; ultima actualizare: decembrie, 2022)



10 comentarii :

  1. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce ar iesi daca m-as apuca sa gatesc dupa retetele de mai sus! Oricum, m-am distrat citindu-le fapt pentru care ii multumesc autorului. Buna ziua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Distractia cea mai mare ar fi incercarea de a le gati.Cine se incumeta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, dar ce avem noi aici! Mai, mai că mă încumet să probez una... În caz că nu iese, nu există riscul să mi-o arunce cineva în cap. Îmi permit! :p Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bafta. Si poate ne spui si noua ce a iesit ( ca o fotografie ar fi deja prea mult ). Daca iti iese ceva - sa stii ca mai am retete pentru voi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dubase retete. Trebuie oarecum rezolvate....

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce dubase. Trebuie doar doua dramuri da zahar si o oca de orez - si e gata salicane-aua .:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Savuros limbaj, savuroase retete🙂

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce să fac eu cu laptele rămas fără caimac? Dacă invit motanii, e vreo supărare? Că așa fără caimac se cheamă că e degresat, și nu i-o pica greu la stomac.
    Șato de orez mi se pare interesant și mă gândesc să încerc să masor dramurile. Poate un dram înseamnă zece grame.. Se poate. Dacă o fi prea dulce nu contează, căutăm o lămâie, facem un ceai cu multă lămâie și.. Data viitoare luăm dramul drept un gram.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa cum am prezizat inca de la inceputul articolului: 1 Dram: 3.38 g. Cat despre caimac: nu crezi că motanii se vor linge și ei pe mustăți după ce îl vor savura? :)

    RăspundețiȘtergere