De ieri și de azi: Curtezane celebere (2): Zaraza – legenda fara chip

Recomandări:

Curtezane celebere (2): Zaraza – legenda fara chip

Despre Zaraza se banuieste ca a fost o curtezana de lux a Bucurestiului antebelic. Ea "avea fata aspra, buzele ca de barbat senzual si parul atat de negru si de lucios, incat de buna seama ca fusese dat cu pumni intregi de ulei de nuca. Purta o rochie verde praz, cercei baroc de strassuri si pantofi de asemenea cu strassuri sclipitoare pe catarame". Era o apariţie care tăia răsuflarea bărbaţilor şi stârnea invidia femeilor.

Bucurestiul interbelic
Se stie ca a fost marea iubire a lui Cristian Vasile – cel care canta seara de seara la localul „Vulpea Roşie“, de pe Selari - strada cunoscută pentru bordelurile sale, fiind unul dintre cele mai cunoscute și căutate locuri pentru plăcerile trupesti:

Zaraza
Cristian Vasile
Din seara în care s-au văzut pentru întâia oară, Zaraza şi Cristian Vasile şi-au trăit iubirea pătimaş, deşi ea nu obişnuia să se îndrăgostească atât de uşor. Sensibilitatea lui, trădată şi prin felul în care îşi cânta melodiile, a determinat-o pe Zaraza să cedeze şi să devină, spre mirarea tuturor, femeia unui singur bărbat – Cristian Vasile. Cuprins de gelozie, Zavaidoc a ameninţat că o să-l omoare pe rivalul lui. Cu toate astea, a renunţat la planul de a-l ucide pe Cristian Vasile, de teama de a nu fi descoperit. Sfârşitul tragic al poveştii nu a putut fi însă prevenit. În locul lui Vasile, a fost ucisă Zaraza. Autorul crimei a fost Borilă, un ţigan gelos din anturajul lui Zavaidoc, plătit să omoare. Trupul ei, însângerat, a fost găsit chiar a doua zi după crimă. Tragedia se întâmpla undeva în luna octombrie a anului 1946.

Zaraza
Cristian Vasile in anul 1932
Legenda spune că, la aflarea veştii, Cristian Vasile şi-a pierdut minţile de durere:: mai întâi, a furat din crematoriu urna cu cenuşa marii lui iubiri, după care a mâncat-o linguriţă cu linguriţă, iar apoi a încercat să se sinucidă cu terebentină, un lichid incolor, cu miros pătrunzător, extras din răşină de conifer. Din fericire, tentativa cântăreţului a eşuat, însă din acel moment nu a mai reuşit să cânte, din cauză că substanţa pe care a băut-o i-a distrus corzile vocale. Cei care au auzit legenda s-au împărţit în două tabere: cei care spun că Zaraza este doar ficţiune şi cei care cred că a existat intr-adevar o femeie care a inspirat această legendă, una dintre cele mai frumoase ale vechiului Bucuresti. Nimeni nu poate sti daca Zaraza a existat cu adevarat, dar asta nu ne impiedica sa ne inchipuim povestea de dragoste dintre frumoasa curtezana si cantaretul Cristian Vasile:

Cristian Vasile
Disc Odeon cu Zaraza
A mai ramas in memoria noastra doar tangoul celebru si legenda:

Cand apari senorita, in parc pe-nserat
Curg in juru-ti petale de crin.
Ai in ochi patimi dulci si luciri de pacat,
Si ai trupul de sarpe felin.
Gura ta e un poem de nebune dorinti,
Sanii tai un tezaur sublim.
Esti un demon din vis, care tulburi si minti,
Dar ai zambetul de heruvin.

Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza,
Cine te-a iubit ?
Cati au plans nebuni pentru tine,
Si cati au murit ?
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza,
Sa ma-mbete mereu.
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor si eu!

Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza,
Cine te-a iubit ?
Cati au plans nebuni pentru tine,
Si cati au murit ?
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza,

Sa ma-mbete mereu.
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor sï eu!


Pe aceiaşi temă:

Ana Cumpănaş sau "Femeia în roşu"

MSR Miţa Biciclista şi lumea politică



9 comentarii :

  1. Foarte interesant! Nu știam nimic despre povestea Zarazei. Mulțam fain.
    În legătură cu captcha: rareori îl nimeresc corect și e cam frustrant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zaraza si Captcha au ceva comun: nimeni nu le cunoaste cu adevarat chipul. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. În sfârșit aflu povestea Zarazei. Cântecul chiar îmi place.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cantecul are parfumul epocii - va ramane nemuritor sunt convins.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se spune că în noapte când a fost ucisă.. ieşise să cumpere ţigări.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate ... si MARE PACAT !!! MARE PACAT !!! nimic nu e adevarat aici. Totul e numai fabulatie bazata pe o scriere a marelui scriitor mic M. Cartarescu. Zaraza nu a fost nici o curtezana nici victima nici nimic ... Doar un tango compus de Benjamín Tagle Lara, celebru compozitor argentinian. (https://www.youtube.com/watch?v=S2Y8kylOsF0) Si pentru ca ajunsese slagar mondial, s-a "facut" si o varianta in limba romana, compusa de marele scriitor/cupletist/umorist Isac Lazarovici cunoscut ca Ion Pribeagu. Cristian Vasile a cantat melodia in varianta aceasta si atat! Pe undeva exista ceva-ceva cu o femeie, o disperata iubire si o boala chinuitoare care l-a urmarit si indepartat de scena. Dar Zaraza .... Ce naiba mai oameni, cu internetul pe mana ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu toate acestea poveștile sunt frumoase. O mică obiecție: Muzica e un tango argentinian, dar povestea e spusă de versurile lui Ion Pribeagu. Nu se poate ca imaginea Zarazei să fi fost inspirată de o frumoasă demimondenă din perioada interbelică?

      Ștergere